Növény
Óvjuk a beporzókat
2022. March 14.
Az Agrárminisztérium támogatja a Szlovén Méhészeti Szövetség „Mézelő növények ültetése nap” elnevezéssel meghirdetett kampányát – közölte a szaktárca.

A kezdeményezés jól kiegészíti a korábban Magyarországon indított, a klímaváltozás negatív hatásainak mérséklését és a biodiverzitás megőrzését célzó projekteket és programokat.

A kezdeményezés elsődleges célja a mézelő növények számának növelése, megkönnyítendő a méztermelő és beporzást végző rovarok túlélését és táplálékhoz jutását. A méheknek és egyéb beporzó rovaroknak ugyanis a klímaváltozás hatásai miatt egyre nagyobb nehézségekkel kell szembenézniük.

A szlovén kezdeményezés hivatalosan kapcsolódik az Európai Unió biodiverzitás stratégiájában kitűzött célokhoz, melyek szerint az ökológiai elvek figyelembe vételével három milliárd fa elültetésére kerül sor 2030-ig. A nemzetközi kampánynak köszönhetően a tervek szerint tavasszal a méhészek és a csatlakozó támogatók segítségével mézelő növényeket fognak elültetni.

Magyarországon is lehetőség nyílik méhészetek, civil szervezetek, önkormányzatok,  iskolák, gazdasági és egyéb szereplők csatlakozására. Az Agrárminisztérium a beporzók napján, március 10-én arra hívja fel a figyelmet, hogy már akár egy virágzó, őshonos növény ültetésével is hozzájárulhatunk a méhek és egyéb beporzók jövőjének biztosításához.

Ne feledjük, a világon megtermelt élelmiszerek 70 százaléka függ a beporzástól!

 

HirezLabornumBánfi Kft.Hotel HunorWirax Kft.Nyírfa ÁrnyékContiregEgerkas Kft.Termo Kft.Mimiko Kft.Cad-ServerCPDCOvermatic Kft.NektárplastGordius InoxIsterraEtiveraVarga AkkuBozsity Bt.NumizmatikDr. Barancsi ÁgnesSwisspart/DroneoneSzilvási Építők Kft.Dinax
PRINT LAPOK