Köztér
Ötödik éve mérséklik a jégkárt
2022. April 28.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara április 15-én beüzemelte az Országos Jégkármérséklő Rendszert (JÉGER), amely így megkezdte ötödik védekezési szezonját. A riasztási időszak szeptember 30-ig tart.

Az ország 986 pontjáról ezüst-jodidot a felhőkbe juttató rendszer évente sok milliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban, emellett lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd.

Az agrárkamara által kiépített rendszer működtetéséhez az Agrárminisztérium a kárenyhítési alapból évi legfeljebb 1,5 milliárd forintot biztosít. Az előzetes számítások szerint a rendszerre fordított minden egyes forint mintegy 33 forint éves termelési értéket óv meg, ez évente 50 milliárd forint megmentett termelési értéket jelent.

Tavaly a gazdálkodók 39 ezer hektárra jelentettek be jégkárt, míg 2017-ben, az utolsó évben, amikor még nem működött a rendszer 72 ezer hektárnyi mezőgazdasági jégkárt jelentettek be a gazdálkodók. A 2021-es szezon 169 védekezési napjából országosan 92 napon kellett bekapcsolni a generátorokat.

A jégkármérséklő rendszer működését szakmailag támogatja az Országos Meteorológiai Szolgálat. A kamara az idei védekezési szezonban is 2-3 hetente készít elemzéseket a zivataros napokról, továbbá heti statisztikát állít össze, amelyek online felületen is elérhetők lesznek. A kamara ezekkel is próbálja segíteni a gazdákat, hogy a szélsőséges időjárási helyzetek mezőgazdaságra gyakorolt hatásaira jobban fel tudjanak készülni.

Lani ÉpítőKevefémBozsity Rogemano SeedsSZTETermo Kft.Starfol pluszEgerkas Kft.Varga Akku3commOvermatic Kft.IlinoxMurár DrótBodrogközi Nonprofit biztosítóSzilvási Építők Kft.Integrál-BauFaforgács Petraplast Kft.MetalconstructFer-ErBánfi Kft.Lemezcentrum Kft.CívisagroEtiveraHalas TűzvédelemCemolkerZephyr Kft.Wirax Kft.Agria Biztosítás
PRINT LAPOK