Köztér
Ösztönzik az erdősítést
2022. January 28.
A fával borított területek növelése és a meglévő erdők megőrzése érdemben hozzájárul a klímaváltozás hatásainak mérsékléséhez, ezért is támogatja a kormány az erdőtelepítést.

Az Országfásítási Program 2019-es meghirdetése óta már több mint 40 ezer hektár új erdő és faültetvény létesítésére pályáztak a magyar gazdák, az állami erdőgazdaságoknál folyó erdőtelepítési mintaprogramok keretében pedig 1.237 hektár erdőt telepítettek. Ennek részeként, az Újszülöttek Erdeje Programban több mint hárommillió facsemetét ültettek el.

Az országfásítás részeként a Településfásítási Programban 2020 és 2022 között 1.362 településen 36 ezer sorfát ültetnek el, leggyakrabban játszóterek, sportpályák árnyékolására, vagy iskola-, óvodaudvarok szépítésére. A legtöbb esetben a települések közösségi esemény keretében ültették el a fákat, bevonva ezzel a fiatalokat is, így a kezdeményezés környezeti nevelési szempontokat is szolgál.

Az állami erdőgazdasági társaságok az elmúlt tíz évben a szociális tüzelőanyag programban hozzávetőlegesen egymillió kétszázezer köbméter tűzifát biztosítottak a kezdeményezésben részt vevő önkormányzatoknak.

2017 és 2022 között több mint 160 Natura 2000 fenntartási terv kihirdetésére került sor. A gazdálkodók, valamint az erdészeti és természetvédelmi igazgatási szervezetek által készített tervek mintegy 450 ezer hektár Natura 2000 besorolású erdőterület természeti szempontú kezelését teszik lehetővé.

Az erdőgazdaságok kezelik és működtetik az ország egyik legnagyobb ökoturisztikai infrastruktúráját, ennek keretében 2010 óta csaknem 27 milliárd forint értékben zajlottak erdei beruházások. A cégcsoport 52 új kilátót, 40 erdei szálláshelyet, 17 látogatóközpontot és 11 erdei iskolát létesített, mintegy 150 létesítményt pedig felújított. A turisztikai infrastruktúra működtetésére és fenntartására az erdőgazdaságok évente több mint négymilliárd forintot fordítanak.

Cincilla2Formula GPOrbán KályhaIvóvíz6Szamos AblakHotel Hunor - törölhetőHorváth és HuszárGyümölcsgépMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőGordius Solution tenderSzalkai és TársaCharlie HűtőAgroforte GrainHajdú László diófa banner - törölhetőDPMG Zrt.Fórum Plussz Kft,Atukavíz1 05.01.-igAgro NatúrtápVC 999 05.02.Agrologica 04.17.Atukavíz3Atukavíz2CincillaDerulaPályázat Európa Kft.Szilágyi HűtőMáté Metál 04.17.Magyar Pékség Kft.
PRINT LAPOK