Köztér
Optimalizálás a mezőgazdaságban
2023. May 11.
A termelési folyamatok, illetve az energiafelhasználás optimalizálása a mezőgazdaságban kulcskérdéssé vált az elmúlt időszakban. A fejlesztés tőkeigényes, azonban megtérül.

Ennek támogatása kiemelt jelentőségű az agrártárca számára Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerint, aki az I. Precíziós Szárítás Konferencián, Kecskeméten kifejtette: az elmúlt két évben kiemelt céljuk volt, hogy ösztönözzék azokat a fejlesztéseket is, amelyek révén a mezőgazdasági vállalkozások technológiai fejlesztések segítségével magasabb hozzáadott értéket képesek előállítani.

Ennek részeként célozták meg a szántóföldi növénytermesztés területén a terményszárítás és tisztítás technológiai megújítását, hiszen a betakarított termés minőségének megőrzése, tárolásra történő előkészítése terén a hatékonyság és az eredményesség ugyanolyan fontos, mint a szántóföldi munkafolyamatokban. Ezen pályázati kiírás keretében 640 magyar mezőgazdasági cég nyert el csaknem 150 milliárd forint támogatást, a fejlesztések nagy része jelenleg megvalósítás alatt áll.

Az államtitkár szólt arról is, hogy az elmúlt években a Vidékfejlesztési Program keretében széleskörű támogatási lehetőségek álltak rendelkezésre a mezőgazdasági és a feldolgozó üzemek energiafelhasználási hatékonyságának fejlesztésére. Húsz pályázati felhívás keretében összesen ötezer mezőgazdasági vállalkozás mintegy 103 milliárd forint értékben kapott lehetőséget ehhez kapcsolódó fejlesztéseket végrehajtani.

Kormányzati tervek szerint a 2023-2027-ig tartó időszakban 1.500 milliárd forint áll rendelkezésre gazdaságfejlesztésre, ez a vidékfejlesztési források több mint felét teszi ki, amelyben központi helye van a mezőgazdasági üzemek, illetve az élelmiszeripari vállalkozások fejlesztésének. A pályázati kiírásokban fontos szerepet kap majd a mezőgazdaság energiahatékonyságának és minőségének növelése, illetve a megújuló energia is. Ebben az időszakban előnyben fogják részesíteni a fokozott energia megtakarítást eredményező fejlesztéseket.

Napjainkban a hazai mezőgazdasági termelés átlagos összköltségének 7,9%-a az energiához kapcsolódik. Az anyagköltségek tekintetében ez meghaladja a 16%-ot, amely alapján elmondható, hogy az energiafelhasználás, a termelési folyamatok optimalizálása és az energia kiadási oldal tudatos menedzselése kulcskérdés az agráriumban. Minden technológiai optimalizálás tőkeigényes, azonban megtérül, éppen ezért az agrártárca feladata az energetikai típusú fejlesztések, illetve a kapacitás korszerűsítések támogatása – jelentette ki Feldman Zsolt.

Címlapfotó: Fekete István/AM

DamisolFém- ls Faipari SzövetkezetBerek-VízLidraAtukavíz1Király és Király banner 24.03.17-igKén Kft.Borda Gépipari Kft.Cad-ServerKaunisAgroplast kft.Hajdú László diófa banerDosanGB TradeAtukavíz2Forest PowerMizse-PlastHotel HunorSóstótargIsterraMed-Plast3commGo-Mo Kft.Atukavíz3Magyar Kukorica Klub bannerDigitasErforg-AimMg. Falker
PRINT LAPOK