Növény
Öntözőtelep 1,7 milliárdból
2024. June 09.
A Békés vármegyei Kamuton átadták a Talentis Agro Zrt. új, 1,7 milliárd forintból létrehozott öntözőtelepét, melyből több mint egymilliárd forintot fedezett kormányzati és uniós támogatás.

A Mészáros-csoport tulajdonában álló Talentis Agro Csoport csaknem 60 ezer hektáron gazdálkodik, amelyből 48 ezer hektár a szántóterület. Mészáros Lőrinc, a Mészáros-csoport tulajdonosa köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy, az öntözőtelep megvalósítása hosszú tervezési és kivitelezési folyamat eredménye volt. Kiemelte: a Talentis Agro megalakulása óta csaknem hatmilliárd forintot költött el öntözőtelepek kialakítására, és további öntözésfejlesztési beruházásokat is terveznek. Ismertette, jelenleg a csoport öntözött területe meghaladja a hétezer hektárt. Céljuk, hogy a területeik 20 százaléka vízzel ellátott legyen, azaz kilencezer hektár feletti öntözött terület elérésére törekszenek, mindezt öntözési közösség formájában, mely struktúra eddig is hatékonynak és eredményesnek bizonyult.

Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy a helyi gazdákkal közösségbe szerveződve tudnak sikeresen részt venni támogatott, európai uniós öntözőtelepek megvalósításában, üzemeltetésében. Hozzátette: a beruházással víz- és energiahatékonyan tudják az öntözéses gazdálkodást alkalmazni. Mint mondta, tavaly év végén kijelölték a holding következő ötéves stratégiáját és annak lépéseit, amelynek lényege, hogy középtávon szeretnék megtartani és megerősíteni vezető pozíciójukat a szántóföldi növénytermesztésben, melynek megfelelően az öntözésfejlesztés kiemelt szerepet kap a jövőben is.

A Talentis Agro Zrt. egy teljes mértékben magyar tulajdonú mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalatcsoport. Számos nagymúltú, történelmi hagyományokra is visszatekintő agrárvállalat, élelmiszeripari alapanyagot és fogyasztási javakat termelő üzem található a Talentis Agro Zrt. portfóliójában. Fő profiljuk a szántóföldi növénytermesztés és állattenyésztés. Az állattartás igényein túl növénytermesztési kapacitásainak jelentős része a vetőmagtermesztés, illetve az élelmiszeripari feldolgozás körében hasznosul. Élelmiszeripari ágazataik a malom- és sütőipari termékek előállítása, a gyümölcsfeldolgozás, valamint a borászat.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Talentis Agro Zrt. tavalyi nettó árbevétele 2,1 milliárd forint volt, egy évvel korábban pedig 1,5 milliárd forintot tett ki. A cég 2023-ban 11,9 millió forint, míg 2022-ben 90,5 millió forint nyereséggel zárt.

Nagy István agrárminiszter is részt vett a rendezvényen, ahol emlékeztetett arra: a Vidékfejlesztési Programban évek óta elérhető A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése elnevezésű kiírás, melyben eddig 988 kérelmet támogattak, több mint százmilliárd forint értékben. Bejelentette: a Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervben továbbra is támogatni fogják a víztakarékos öntözési technológiák bevezetését, az öntözőrendszerek vízfelhasználásának optimalizálását, valamint a víztakarékos öntözési infrastruktúra fejlesztését és rekonstrukcióját. Az egy projektre adható maximális támogatás 15 millió euró (nagyjából 5,8 milliárd forint), 50 százalékos támogatási intenzitás mellett, amely bizonyos esetekben 70 százalékig növelhető.

Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

Tenzi Kft.Varga és Tsai Kft.Bureau Veritas 07.10.Meva-huElsóZambelli COLORFERR Kft.07.02.Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőVanessia 07.10.Szentmihályi-gép Kft.ModinvestAlbaNord 07.10.KrátkiÚjvári - Forgácsolóműhely Kft. 07.02.Lévay Stúdió 07.10.Kovács Imre e.v.MAPEI 07.10.SZTELábatlan VasbetonCoolCleanTMKFarkas és TársaiHotel Hunor - törölhetőWirax Kft.
PRINT LAPOK