Növény
Olcsóbb a holland répa
2022. September 29.
Egyre több sárgarépa jelenik meg a holland piacon, és a magas raktározási költségek miatt sokan próbálják meg minél korábban értékesíteni terményüket.

A közelmúltban megállt a sárgarépa árának emelkedése a holland nagybani piacokon, sőt, kisebb visszaesés következett be, ami a következő hetekben minden bizonnyal folytatódni is fog. Most jelennek meg a forgalomban a késői vetésű tételek, a magas tárolási költségek miatt pedig a termelők korán igyekeznek értékesíteni a termést. A tisztítóüzemek egyelőre nem működnek teljes kapacitással, az értékesítés elsősorban a belső piacra történik.

A kisebb terület, az aszály és növényegészségügyi problémák miatt a szokásosnál jóval kevesebb sárgarépát takarítanak be Hollandiában. Az északi régiókban a normálishoz közelítő terméssel lehet számolni, délen viszont a hozamok csalódást keltőek, különösen a korai fajták esetében. Ez elsősorban a hőség és a szárazság következménye, ám egyes helyeken vírusfertőzés (PYFV, pasztinák sárgafoltosság vírus) is felütötte a fejét. Ráadásul jelentősen, csaknem 20%-kal csökkent a sárgarépa vetésterülete, mivel tavaly számos gazda képtelen volt eladni terményét a kínálati piacon.

A szárazsággal és az alacsony hozamokkal nem csak Hollandia küzd, hiszen a környező országokban is hasonló a helyzet. A piaci következmények egyike, hogy a sárgarépa a szűkösebb kínálat és az egekbe ugró szállítási költségek miatt egyszerűen túl drága lett ahhoz, hogy exportálják. (Gyakran még ahhoz is túl magasak a költségek, hogy a holland árut közeli belga tisztítókban dolgozzák fel, mint ahogy az korábban szokás volt.) Ez még annak ellenére is igaz, hogy a kereslet nem lenne rossz, a környező országokba lehetne szállítani, és Afrikából is érkeznek rendelések. A másik következmény, hogy a piac kivár, ezért a kereslet az alacsonyabb termés miatt sem szállt még el túlzottan. Akinek van eladható készlete, az előző két, bőséges termésű évhez képest jobban járhatna, csakhogy a költségek is jelentősen megemelkedtek. Egy holland termelő ki is fakadt, mondván, a szupermarketek persze emelik a haszonkulcsaikat, míg a gazdáknak és a feldolgozóknak semmivel sem jut több. A harmadik következmény a hűtőházak megugrott rezsije miatt bizonytalanság – nem lehet megmondani, mennyibe fog kerülni a létesítmények üzemeltetése, így sokan vonakodnak attól, hogy bértároltassák terményüket.


 

 

MizseplastDinaxCad-ServerQS 2000Hotel HunorElső Beton bannerHerbamixEupackHorizont GlobalKer-TészEtiveraAkvastop NektárplastTermo Kft.Lani ÉpítőStarfol PluszLabornumGordius InoxSzilvási GroupHunitechContiregEndilineWiraxSwisspartsKaszás OltványHunlandDe-Ba Kft.Colas
PRINT LAPOK