Növény
Olasz körtegondok
2022. July 29.
Olaszország körtetermelői három szörnyű szezon után talán kicsit fellélegezhetnek. Az ágazati szervezet új előrejelzése szerint ugyanis az olasz körtetermelés várhatóan kiheveri a tavalyi katasztrofális, fagykárral járó szezont.

Tavaly a fagykár, ezt megelőzően a sztemfíliumos betegség, míg 2019-ben az ázsiai márványospoloska fertőzésével kellett megküzdeniük a termelőknek. A teljes kilábalás ugyan még odébb van, de biztató jel, hogy az idei szezonra vonatkozó becslések szerint az országos kínálat 470 ezer tonna körül alakul, ami több mint kétszerese a múlt évinek. Az újabb, a növényekkel kapcsolatos előre nem látható problémák, valamint a betakarítási időhöz közelebb eső szokatlanul alacsony hőmérséklet miatt azonban ez a mennyiség még mindig 20 százalékkal kevesebb, mint amit Olaszország 2020-ban termelt és 35 százalékkal kevesebb, mint 2018-ban.

Itália legnagyobb körtetermesztő régiójában, Emilia Romagnában például a termelők a tavalyi évhez képest 9 százalékos termeléscsökkenésre számítanak, az Abate Fetel (Fétel apát), Conference és Kaiser fajták esetében az átlagosnál nagyobb mértékű csökkenéssel.

A jó gyümölcskötődésnek - bár fajtánként és termőterületenként némi különbséggel - és a néhány héttel ezelőttig jónak tűnő átlagméretnek köszönhető bizonyos optimizmus után az elmúlt két hétben a gyümölcsfejlődés megakadásának lehettek tanúi a gazdálkodók, ami alacsonyabb termésbecslésekhez vezetett.

Az egyes fajtákat tekintve a szakmai szervezet 189 ezer tonna Abate Fetel termést jósolt, ami négyszerese a tavalyi mennyiségnek, de 22 százalékkal kevesebb, mint 2020-ban és majdnem 40 százalékkal kevesebb, mint 2018-ban. A Vilmos termése 130 ezer tonna körül lesz, ami nagyjából a duplája a 2021-es évinek, de 16 százalékkal kevesebb a 2020-asnál, de több mint 20 százalékkal kevesebb a 2018-as termésnél.

Árnyalja a képet, s nem túl biztató, hogy az idei súlyos aszályprobléma kiegészült a nyersanyagárak jelentős emelkedésével, ami jelentősen kihat a termelési költségekre. Persze nemcsak a körte, hanem minden termék esetében. A gondok közé sorolandó a munkaerő megtalálása, a hiánya akadályozza a jó termékminőséghez szükséges gyümölcs- és zöldségtermés megfelelő kezelését.

Ami más országokat illeti, az előrejelzések szerint az európai alma- és körtetermés Hollandiában várhatóan nagyjából a tavalyival megegyező lesz, Belgiumban kissé alacsonyabb, míg Spanyolországban és Portugáliában még alacsonyabb.

 

 

EupackEtiveraAtukavíz Kft.QS 2000Akvastop Hotel HunorHerbamixHorizont GlobalWiraxLabornumSwisspartsHunitechContiregLani ÉpítőCad-ServerMizseplastStarfol PluszEndilineDinaxRugócenterGordius InoxNektárplastKer-TészColasGalgóczi AutóTermo Kft.De-Ba Kft.
PRINT LAPOK