Köztér
Október közepén lesz az OMÉK
2023. May 20.
Október 20. és 22. között rendezik meg (immár 81. alkalommal) az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást és Vásárt (OMÉK) a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban.

Az agrártárca és az Agrármarketing Centrum közösen rendezik meg az eseményt. Az agrárium idei szakmai seregszemléje a generációváltásra hívja fel a figyelmet az ágazat népszerűsítésével együtt, emellett a gazdaközösség ismereteinek bővítéséhez járul hozzá. A rendelkezésre álló adatok szerint a gazdálkodók között a 60 és 69 év közöttiek adják az irányítók 27 százalékát, a statisztikai hivatal agrárcenzus adatai alapján folytatni kell a fiatal gazdálkodói kör kiemelt támogatását.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta, hogy a tárca a 2023-ban indult új közös agrárpolitikában kiemelten kezeli a generációváltás elősegítését, új eszköz lesz a gazdaságok átadásának támogatása, ennek jogszabályi alapjait megteremtette a januárban életbe lépett törvény is.

Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár hosszú múltra visszatekintő rendezvény, a magyar agrárium kiemelkedő ünnepe, a magyar föld ünnepe a gazdák ünnepe, és mindazoké, akik a mezőgazdaságot nap mint nap működtetik – jelentette ki az államtitkár.

Az OMÉK célja az is, hogy a kiváló minőségű magyar élelmiszereket bemutassák, illetve, hogy a magyar agrártermékeknek mind belföldön, mind külföldön megfelelő felvevőpiaca legyen.

Ebben az évben több száz négyzetméteren ismerkedhetnek meg a szakmai résztvevők a hazai vállalkozások külpiacra lépését, a magyar termékek nemzetközi színtéren való minél szélesebb megismertetését végző Agrármarketing Centrum tevékenységével. A szervezők reményei szerint idén is több tízezren látogatnak el a háromnapos rendezvénysorozatra, legalább ötvenezer látogatót várnak.

A magyar vidék, a magyar hagyomány egy szeletét mutatja be az OMÉK, amelyen az idén is lesz termelői vásár. A szakmai programban az agrárgépészet és az élelmiszeripar számos konferencián szerepel, emellett szakmai fórumot biztosítanak az ágazat szereplőinek, hogy az agrárgazdaság aktuális kérdéseit megvitassák. Az OMÉK fontos feladata, hogy hozzájáruljon a felnövekő korosztály ismeretanyagának bővítéséhez, ezért mintegy tízezer szakiskolást látnak vendégül és a szakácsiskolák főzőversenyét is megtartják.

Az őshonos udvarban látható lesz a Magyarországon tenyésztett állatfajok, -fajták és védett őshonos magyar haszonállatok sokasága, köztük a magyar szürke szarvasmarha, a kárpáti borzderes szarvasmarha, a magyar parlagi szamár, a kovásznai sárgafejű berke, a gyimesi racka juh is. 

Kiderült az is, hogy az OMÉK költségvetése a gazdasági helyzet miatt a szokottnál alacsonyabb lesz.


 

Máté-MetálDamisol Kft.MAPEI 05.20.Borda Gépipari Kft.3commPolgári BankGB TradeMed-PlastTitan ContainersAgro NatúrtápPályázat Európa Kft.RollspedNektárplastBerek-VízHotel Hunor - törölhetőSteel ManufacturingAgroforte GrainSzilágyi HűtőErforg-AimDigitas Kft.Mizse-PlastMetall KraftSamu GazdaboltVC 999 05.28.DPMG Zrt.Charlie HűtőDerula 05.28.Magyar Kukorica Klub banner - törölhető
PRINT LAPOK