Pályázatok
Nyolcmilliárdos pályázat
2022. February 11.
Az élelmiszeripari ágazat technológiai beszállítói nyolcmilliárd forintos keretösszegre pályázhatnak, a támogatás mértéke a fejlesztés 35-50 százaléka lehet. A kérelmek március 11-31. között adhatók be.

Minisztériumi tájékoztatás szerint Magyarország a régióban elsőként indít fejlesztési programot az agráriumot és az élelmiszeripart kiszolgáló technológiai beszállítók számára, mivel a magyar vállalkozások hatékonyan használják fel a támogatásokat. Ezt támasztja alá, hogy 2010-2019 között a magyar vállalkozások termelékenysége 3,5-ször gyorsabban nőtt, mint az uniós átlag. Az Élelmiszeripari technológiai beszállító-fejlesztési program összegzi a három kulcsszót, amelyek mentén a magyar gazdaság jövőjét tervezi a kormány; egyszerre magyar, high-tech és zöld…

Ami a mostani pályázatot illeti: a vissza nem térítendő támogatás minimum 20 millió, maximum 3 milliárd forint, a támogatás mértéke a fejlesztés 35-50 százaléka lehet. A pályázat az ország teljes területén tud forrást nyújtani.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára közölte: az Élelmiszeripari technológiai beszállító-fejlesztési program keretében az élelmiszeripar szereplői közül egyebek mellett precíziós eszközöket, gépeket, automatizált gyártósorokat, klímabarát és költséghatékony öntözési, gyomirtási megoldásokat, technológiákat szállító vállalkozások juthatnak támogatáshoz. Az államtitkár szólt arról is, hogy a Föld népessége folyamatosan nő, és ezzel együtt az energia, a víz, valamint az élelmiszerek iránti igény is. Előrejelzések szerint 2030-ra 50 százalékkal több energiára, 40 százalékkal több vízre és 35 százalékkal több élelmiszerre lesz szükség, eközben az élelmiszerárak folyamatos emelkedésére lehet számítani. A technológia ugyanakkor robbanásszerűen fejlődik, és a kormány célja az, hogy a magyar vállalkozások az élvonalbeli technológiákat az elsők között tudják használni, így a hazai agrárium és az élelmiszeripar szereplői az évtized nyerteseivé váljanak.

Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott: Magyarország rendkívüli adottságokkal rendelkezik, hogy az élelmiszertermelés szempontjából önellátóvá, vagy inkább élelmiszer-exportáló országgá váljon. A magyar mezőgazdaság mintegy 20 millió ember ellátására képes, ugyanakkor a jelenlegi technológiai színvonal mellett nem lehet a jövő kihívásainak megfelelni. Éppen ezért az elmúlt egy évben kihelyezett forrásokon túl további 1.400 milliárd forintnyi fejlesztési forrás juttatását tervezik a mezőgazdaság és az élelmiszeripar számára, ami mintegy 2.800 milliárd forint értékű beruházást jelent majd az ágazatban. Az Agrárminisztérium kiemelt területnek tekinti a mezőgazdaság modernizációját, a legkorszerűbb digitális technológiák alkalmazásának támogatását, illetve a precíziós gazdálkodásra történő áttérés ösztönzését.

Az agrárium fejlesztésére tervezett jelentős források feltehetően nagy keresletet generálnak majd a technológiai beszállítóknál, ezért rendkívül fontos a hazai gyártó cégek termelékenységének és kapacitásainak fejlesztése, mert ezen a területen is önellátóvá kell válnia a magyar gazdaságnak.

Orbán KályhaDerulaFórum Plussz Kft,Szalkai és TársaMagyar Pékség Kft.Cincilla2Horváth és HuszárCharlie HűtőMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőGyümölcsgépFormula GPSzilágyi HűtőSzamos AblakAtukavíz2Ivóvíz6Atukavíz1 05.01.-igMáté Metál 04.17.CincillaGordius Solution tenderAgro NatúrtápAtukavíz3Agrologica 04.17.DPMG Zrt.Hotel Hunor - törölhetőHajdú László diófa banner - törölhetőVC 999 05.02.Agroforte GrainPályázat Európa Kft.
PRINT LAPOK