Növény
Nyertes lehet a csemegeszőlő
2024. October 25.
Miközben a gyümölcstermesztés a hektikus időjárás körülmények miatt egyre kiszámíthatatlanabbá válik, a csemegeszőlőtermesztése kevesebb környezeti kockázatot hordoz és ökológiai alkalmazkodó képessége is kedvező.

A Nemzeti Agrárkamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi szervezet (FruitVeB) elemzése szerint Magyarországon hagyományosan a borszőlőtermesztésével foglalkoznak a gazdálkodók a legnagyobb területen, mert hazánk a szőlőtermesztés északi határán terül el. A folyamatosan változó klimatikus viszonyok miatt azonban egyre nagyobb teret hódíthat az étkezési célra szánt csemegeszőlő termesztése. Mindegy 370 hektáron termesztenek csemegeszőlőt Magyarországon, a három legjelentősebb termőkörzet Bács-Kiskun, Heves és Tolna vármegye.

Ugyanakkor a kettős hasznosítású, borszőlőként besorolt, de friss fogyasztásra is valamelyest alkalmas fajtákból is nagyobb mennyiség kerül étkezési célra. Így az étkezési célra szolgáló szőlőterület évente mintegy 900-1.000 hektárt tesz ki.

Az évente megtermelt étkezésre szánt csemegeszőlő mennyisége tíz évvel ezelőtt még meghaladta a 10 ezer tonnát, az utóbbi években azonban jellemzően 5-10 ezer tonna közé állt be. A hazai fogyasztás 20-25 ezer tonna, így évente 10-12 ezer tonna az import.

A NAK és FruitVeB szerint a jövőben emelkedhet a csemegeszőlő termőterülete. Elemzésük szerint a megváltozott éghajlati viszonyok következtében a legtöbb gyümölcsfaj termesztése egyre kiszámíthatatlanabbá válik, a csemegeszőlő termesztését ezzel szemben lényegesen kevesebb környezeti kockázat övezi.

A jellemzően igen késői virágzás a tavaszi fagyos időszakot elkerüli, a nyári hőséget igen mélyre hatoló gyökérzete jól viseli, és a termések sem szenvednek láthatóan a gyakran több hónapos aszályos időszakban. A kitolódott meleg őszi hónapokban a késői fajták is teljes mértékben beérnek.

Jelenleg 43 államilag minősített csemegeszőlő-fajta van a Nemzeti Fajtajegyzékben. Július végétől október végéig biztosított a gyümölcsként fogyasztott szőlő. A korai érésűek közül kedvelt a Csabagyöngye, a Szőlőskertek királynője muskotály, a Saszlák (chasselas), középérésűekből a Pölöskei muskotály, az Attila, a Pannónia kincse, a késői érésűek közül a Hamburgi muskotály, az Afuz Ali, a Moldova.

Ezek a fajták viszont már elavulni látszanak, mert a fogyasztói elvárások szerint szinte alapvető követelmény a magnélküli csemegeszőlő. Így a hazai nemesítések során és a csemegeszőlő telepítések esetében ezt az elvárást fokozottan figyelembe kell venni.

Magyarországon az egy főre jutó csemegeszőlő-fogyasztás évente 2,5-3 kilogrammra tehető és folyamatosan emelkedik. Ennek jelentős részét importból kell biztosítani. A piaci árakat diktáló és nagy árversenyt kikényszerítő, Magyarországnál sokkal nagyobb csemegeszőlő-termelő országokkal, ahonnan az import java része származik - Olaszország, Spanyolország és Görögország - azonban akkor vehetjük fel a versenyt, ha a hatékonyság, a fajlagos terméshozamok jelentősen javulnak.


Faber és Társa 04.16.Tolcsva Bor 04.16.Hód Fürdő 04.16.Csepel 04.16.Fermy 2000 04.16.Meta Vasipari 04.16.Heizer 04.16.Hotel HunorSzuro Trade 04.15.Silk Group 04.16.Pásztor és Társai 04.16.Traktorbolt 04.16.Gemenc Bau 04.16.Best Gáz 04.16.SGS 04.28.Németh Csomagolás 03.31.AgriDron 04.16.
PRINT LAPOK