Növény
Növényvédelem és élelmiszer-biztonság
2024. March 07.
Az élelmiszerlánc biztonságát a gyökerétől, tehát a növényvédelemtől kell garantálni. Éppen ezért a növényorvosok szakmai naprakészsége nem csupán tudományos, hanem a társadalmi érdek is.

Nagy István agrárminiszter erről is beszélt a 70. Növényvédelmi Tudományos Napok című rendezvényen, a MATE Budai Campusán.

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a növényvédelmi szakemberek együttműködése és az integrált növényvédelmi módszerek együttes alkalmazása biztosítja a környezet megóvása mellett az egészséges élelmiszerek előállítását. Ebben a folyamatban a növényorvosok tudása kiemelt jelentőséggel bír. A világ napról napra változik, ezért a növényvédelmi szakembereknek a társadalmi és klimatikus kihívásokra is megfelelő válaszokat kell adniuk. A precíziós növényvédelemre, illetve a biológiai és a kémiai megoldásokra egyaránt támaszkodnunk kell.

Magyarországon évek óta az uniós átlag alatt használnak fel növényvédőszereket. A szaktárca meggyőződése ugyanakkor, hogy a kibocsájtás csökkentésének igénye mellett meg kell őrizni az ország termésbiztonságát. Ezért nem a puszta mennyiségi mérséklésre, hanem a felhasználás kockázatainak csökkentésére is fókuszálni kell, így például kiemelt figyelmet kell fordítani az integrált növényvédelmi módszerek széles körű gyakorlati megvalósítására.

Nagy István komoly eredménynek tartja, hogy az Európai Bizottság visszavonja a Növényvédőszerek fenntartható használatáról szóló rendelettervezetét.

A rendezvény keretében az agrárminiszter oklevelek átadásával ismerte el a növényvédelmi szakemberek munkáját.

Címlapfotó: Pelsőczy Csaba/AM

Charlie HűtőHotel Hunor - törölhetőDamisol Kft.NektárplastBerek-VízAgroforte GrainDerula 05.28.Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőMetall KraftSteel ManufacturingMAPEI 05.20.VC 999 05.28.Mizse-PlastDPMG Zrt.RollspedAgro NatúrtápBorda Gépipari Kft.Med-PlastSzilágyi HűtőPolgári BankSamu GazdaboltDigitas Kft.Máté-MetálErforg-AimTitan ContainersGB TradePályázat Európa Kft.3comm
PRINT LAPOK