Növény
Növény, holdi talajon
2022. May 30.
Először sikerült növényt termeszteni Holdról származó talajon: a Floridai Egyetem kutatói lúdfüvet neveltek az Apolló-11 asztronautái által hazahozott talajmintán. A tudósok maguk is meglepődtek, hogy a növény megél a holdi talajon.

A kísérletben ugyanis arra kerestek választ, hogy a Holdról származó durva por alkalmas-e növénytermesztésre, és a későbbi Hold-expedíciók űrhajósai tudnak-e majd élelmet termeszteni maguknak. A tudósok maguk is meglepődtek, hogy a kísérlet sikerült: a növény megél a holdi talajon.
Robert Ferl, az egyetem élelmiszer- és mezőgazdaság-tudományi karának tudósa elmondta, hogy kollégáival abba a talajmintába ültettek növényt, amit Neil Armstrong és Buzz Aldrin hozott haza magával az Apolló-11 misszióval, és olyan talajmintákba, amelyek a más missziókkal érkeztek.

A kísérletből ugyanakkor kiderült, hogy a holdi talajon durvasága és más kedvezőtlenebb tulajdonságai miatt lassabban nőttek a növények, mint a Földről származó, imitált holdi talajba ültetett palánták. A legtöbb holdi talajba ültetett növény végül elszáradt. A kutatás eredményeit a tudósok a napokban tették közzé a Communications Biology című szaklapban. Azt tapasztalták, hogy minél hosszabb ideig volt a talaj a Holdon a kozmikus sugárzásnak és a napszélnek kitéve, annál rosszabbul tűrték a növények – derül ki az MTI tudósításából.
A tudósok szerint az Apollo-11 talajmintái voltak a legkevésbé kedvezőek a növekedéshez, mert a Nyugalom tengerének kőzete, ahonnan származtak, néhány milliárd évvel tovább volt kitéve az elemeknek.

„A következő lépés, hogy a Hold felszínén kell megismételni a kísérletet” - idézte a The Guardian Simon Gilroy űrnövénybiológust, a Wisconsin-Madison Egyetem tudósát, aki nem vett részt a kísérletben.

A hat Apolló-küldetés űrhajósai mindössze 382 kiló holdkőzetet és talajmintát hoztak vissza a Földre, és a legtöbbet elzárták. A NASA végül tavaly év elején 12 grammot adott át a Floridai Egyetem kutatóinak, és a régóta várt ültetést a múlt év májusában végezték el egy laboratóriumban.

 

EtiveraSwisspart/DroneoneContiregVarga AkkuLabornumSzilvási Építők Kft.Gordius InoxNumizmatikCad-ServerNektárplastWirax Kft.Mimiko Kft.HirezHotel HunorTermo Kft.Bánfi Kft.Overmatic Kft.DinaxEgerkas Kft.CPDCDr. Barancsi ÁgnesIsterraBozsity Bt.
PRINT LAPOK