Növény
Növelnék az ökölógiai területet
2022. August 05.
Az ökológiai termelés hazai helyzetéről, a támogatási programokról és az elfogadás alatt álló Közös Agrárpolitika (KAP) stratégiai terveiről beszélt Juhász Anikó Németországban.

Az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a 32 éves múltra visszatekintő nürnbergi Biofach kiállításhoz kapcsolódó konferencián ismertette, hogy hazánkban az elmúlt évek jelentős növekedését követően immár 300 ezer hektárnyi terület áll ökológiai gazdálkodás alatt. Az agrártárca célja azonban az, hogy ezt az arányt folyamatosan növelje, elérve az 500 ezer hektárt, mely arány a hazai mezőgazdasági területek 10%-át tenné ki.

Juhász Anikó szerint a támogatás növelése kulcsfontosságú lépés volt hazánk részéről, de még nem elegendő a fenntartható növekedéshez. Ugyanis további tartós fejlődésre kizárólag a piaci kereslet növekedése, valamint a tudás intenzív gazdálkodás elterjedése mellett van lehetőség. Ezért a KAP következő programozási időszaka alatt arra kell ösztönözni az ökológiai gazdálkodókat, hogy az áttérés és fenntartás támogatása mellett a feldolgozás, a termékpályás együttműködés, a minőségrendszerek és a tudásátadás fejlesztésére is pályázzanak. A jövő növekedési tervei fontosak, melyhez a cselekvési terv, illetve a forrás is adott.

Ugyanakkor az idei év termelési és piaci válsághelyzete olyan rendkívüli helyzetet eredményez, amikor az ökológiai termelés szinten tartását is komoly értéknek kell tekinteni.


Metall KraftHotel Hunor - törölhetőBerek-VízErforg-AimVC 999 05.28.Med-PlastMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőDerula 05.28.MAPEI 05.20.Samu GazdaboltGB TradeBorda Gépipari Kft.3commDigitas Kft.Titan ContainersPályázat Európa Kft.Mizse-PlastSzilágyi HűtőAgro NatúrtápNektárplastAgroforte GrainMáté-MetálCharlie HűtőRollspedDPMG Zrt.Polgári BankDamisol Kft.Steel Manufacturing
PRINT LAPOK