Köztér
Növekedett az agrárexport
2022. June 15.
A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek külkereskedelme évről évre nagymértékben hozzájárul a nemzetgazdaság pozitív egyenlegéhez, hiszen az agrárexport növekvő tendenciát mutat.

Az elmúlt években ugyanis az agrárgazdaság a nemzetgazdaság pozitív egyenlegének jellemzően harmadát-felét biztosította. A mögöttünk álló bő egy évtizedben az agrárexport és az egyenleg látványosan növekedett: az agrárexport 134,8 százalékkal, az egyenleg  104,5 százalékkal bővült. 2022 első három hónapjában is folytatódott ez a tendencia, az agrárexport 3.051,7 millió euró volt, ez az érték 15,8 százalékkal haladta meg a 2021 azonos időszakában mértet. Az agrárimport 24,5 százalékkal (2.069,7 millió euró), a külkereskedelmi többlet egy százalékkal növekedett 2021 január-márciusához képest.

2022 első három hónapjában az agrártermékek 982 millió eurós külkereskedelmi többlete jelentős mértékben hozzájárult a nemzetgazdaság hiányának mérsékléséhez. Az agrárimport 2022. január-márciusi növekedésében döntően az olajos magvaknak, a gabonaféléknek és a húsoknak van szerepük, míg az élő állatok, a dohány és a feldolgozott dohánypótlók behozatala csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Legnagyobb exportpiacunk továbbra is Németország, ezt követi Olaszország, Románia, Ausztria és Lengyelország. Magyarországra elsősorban Németországból, Lengyelországból, Hollandiából, Szlovákiából és Ausztriából érkeznek agrártermékek

 

CPDCEgerkas Kft.Overmatic Kft.Bánfi Kft.Wirax Kft.NumizmatikDr. Barancsi ÁgnesSzilvási Építők Kft.Gordius InoxHirezDinaxSwisspart/DroneoneVarga AkkuMimiko Kft.NektárplastLabornumCad-ServerTermo Kft.Hotel HunorEtiveraIsterraContiregBozsity Bt.
PRINT LAPOK