Élelmiszer
Nőtt az élelmiszeripar teljesítménye
2022. July 21.
A kihívások ellenére is kiemelkedő mértékben, 17,1 százalékkal növekedett az élelmiszeripar teljesítménye májusban a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett friss adatok szerint.

Ehhez az eredményhez a hazai és exportértékesítés is hozzájárult. A a gyarapodás motorja a külpiaci értékesítés 21,9 százalékos volumenbővülése volt, de a belföldi értékesítés is 7,3 százalékkal meghaladta az egy évvel ezelőttit. 

Szinte mindegyik alágazatban bővült a termelési érték. A legnagyobb súlyt képviselő  húsipar termelése, az árhatásokat kiszűrve 4,5 százalékkal, a második legnagyobb alágazat, a növényi olaj gyártásának termelése 40,6 százalékkal növekedett éves összevetésben. Emellett meghatározó az italgyártás 30,0 százalékos, a gyümölcs- zöldségfeldolgozás és tartósítás 24,9 százalékos, a takarmánygyártás 22,6 százalékos és a tejfeldolgozás 9,2 százalékos, változatlan áron mért teljesítménybővülése is.

Az élelmiszeripar növekvő termelése bizonyítja az ágazat ellenállóságát és a hazai élelmezésbiztonságban betöltött stratégiai szerepét, az élelmiszerek magas külkereskedelmi többlete pedig hozzájárul a nemzetgazdaság külkereskedelmének stabilitásához is. A kedvező eredményekben fontos szerepet játszanak az élelmiszeripari vállalkozások elmúlt években végrehajtott technológiai fejlesztései, 

 

CívisagroStivasColasNyírfa ÁrnyékCad-ServerDe-Ba Kft.Agria BiztosításHerbamixHáromkőContiregStarfol PluszEtiveraPrestoUPSSamu GazdaBrandt SáraGordius InoxLabornumKövesdi Kft.IsterraHunlandBarancsi ÁgnesSZTENektárplastKovács és TársaBakatorLőrinczi és Társai 2000Ilinox Kft.Mizseplast
PRINT LAPOK