Köztér
Nőtt a hitel- és a betétállomány is
2022. March 07.
A nemzetgazdasági átlagot kissé meghaladva, 11 százalékkal nőtt a múlt évben az agráriumhoz és az élelmiszeriparhoz kapcsolódó vállalkozások hitelállománya Magyarországon, a Magyar Bankholding tagbankjaiban pedig több mint 14 százalékkal.

A bankcsoport közlése szerint a bővülés oka elsősorban a termények tavalyi jelentős drágulása volt, emiatt ugrott meg az agrárcégek betétállománya is.

A Budapest Banknál, az MKB Banknál és a Takarékbanknál egyaránt azzal számolnak, hogy ha az aratásig nem enyhül az orosz-ukrán feszültség, akkor rekordközeli szinten maradnak a gabonaárak úgy a globális, mint a hazai piacon.

Az elmúlt évben a Magyar Bankholding Csoport bankjaiban a beruházási és a forgóeszköz-hiteleknél egyaránt tapasztalt bővülés 3 százalékponttal meghaladta a piaci átlagot. A majdnem 1600 milliárd forintos hazai összesített agrár-hitelállományból minden harmadik forintot a Bankholding tagbankjai nyújtottak.

Az összegzés szerint továbbra is népszerűek a támogatott konstrukciók, amelyek az agrárhiteleken belül az átlagnál jobban nőttek 2021-ben az előző évhez képest. A jegybank Növekedési hitelprogramjában a kihelyezés majdnem 19 százalékkal, a Széchenyi Kártya termékeinek közvetítése majdnem 39 százalékkal, míg az EXIM termékeké 44 százalékkal bővült. A hitelállomány mintegy felét ezek a támogatott konstrukciók teszik ki.  

A betéteknél kiugró, közel 20 százalékos növekedést mértek a három banknál. A legnagyobb arányban az élelmiszeripari vállalkozások betétjei nőttek, állományuk 36 százalékkal nőtt 2021 végére az egy évvel korábbihoz képest. A Bankholding elemzői azzal számolnak, hogy a teljes szektorban is hasonlóan magas volt a növekedés. Ez a rendkívüli eredmény főként a terménydrágulásra vezethető vissza.

Ami az idei esztendőt illeti, a Magyar Bankholding agrárelemzői szerint mozgalmas lesz globálisan, így a hazai piacon is, a jelek szerint a kukorica árszintje érdemi hatást gyakorol az élelmiszer-gazdaságra. Globálisan a déli féltekén januártól induló nyári aratási munkák terméseredményei várhatóan hónapokon keresztül befolyásolják a gabonaárak alakulását, így az állattenyésztők takarmányköltségeit is. A bizonytalanságot növeli az ukrajnai háborús helyzet, mivel Oroszország és Ukrajna is jelentős gabonaexportőr. A konfliktus, és a nyugati szankciók miatt pedig kérdéses, hogy a kivitelre szánt áruk mekkora hányada tud megjelenni a világpiacon.
Hollósi Dávid, a Takarékbank és a Magyar Bankholding agrár és élelmiszeripari üzletágának ügyvezető igazgatója úgy vélekedett, hogy az évek óta meglévő nehézségek, az afrikai sertéspestis, a rekordközeli gabonaárak, az időjárás miatt hektikusan változó hozamok, valamint a megugró energiaárak mellett a napokban kirobbant háborús konfliktus még bizonytalanabbá teszi a kilátásokat a globális élelmiszer-gazdaságban. Ugyanakkor a kereslet továbbra is szinten marad.

A bank szerint az agrár- és élelmiszeripari értékláncban némileg csökken a beruházási hitelek iránti igény, de a forgóeszköz-hiteleknél további bővülés várható. Növekedéssel számolnak a betétállománynál is, azonban a 2021-es rekordütemnél kisebb mértékben.


HunlandHerbamixKovács és TársaIlinox Kft.BakatorStivasCívisagroKövesdi Kft.ContiregAgria BiztosításHáromkőLabornumNektárplastStarfol PluszIsterraMizseplastSZTEColasCad-ServerGordius InoxBrandt SáraDe-Ba Kft.PrestoUPSBarancsi ÁgnesEtiveraSamu GazdaLőrinczi és Társai 2000Nyírfa Árnyék
PRINT LAPOK