Növény
Nő a hazai erdőterület
2023. February 03.
Az enyhe időjárás miatt idén előbb kezdődtek meg az Országfásítási Program keretében megvalósuló faültetések, az elkövetkező időszakban 310 milliárd forint jut erdeinkre.

Nagy István agrárminiszter szerint az agrárium, azon belül az erdőgazdálkodás egyik legfontosabb feladata a változó klímához való alkalmazkodás. Míg például az erdő felújításának és telepítésének ideje hagyományosan tavasz vagy ősz lenne, addig idén az enyhe időjárás következtében már januártól zajlanak a csemeteültetések több helyen, például a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt-nél is. A bugaci erdőterületen mintegy 2,5 hektáron éppen az erdőgazdaság saját csemetekertjében nevelt 10.500 akác csemetét és 650 nemes nyár dugványt ültetnek el. A társaság éves szinten hozzávetőleg ezer hektáron végez erdő újraültetési munkálatokat és további 20-30 hektár olyan terület van a közvetlen környéken, melyre az Országfásítási Program keretében újabb erdőket is telepítenek.

A tárcavezető úgy véli, hogy erdeink a kialakult energiaválságban vagy éppen a klímaváltozás vonatkozásában nem problémaforrásként jelennek meg, hanem a megoldást jelentik. Az elmúlt évszázadban Magyarország megduplázta erdőterületét. Napjaink erdőtelepítései is jelentős eredményt képviselnek, a rendszerváltozás óta 200 ezer hektár új erdő létesült Magyarországon. Három éve pedig a kormány újabb lendületet adott az erdőtelepítéseknek, és további 50 ezer hektár új erdő létrehozásához biztosít támogatást. A fenntartható erdőgazdálkodásnak köszönhetően meglévő erdeink élőfakészlete pedig folyamatosan gyarapodik.

Az előző uniós elszámolási ciklushoz képest majdnem háromszoros, összesen mintegy 310 milliárd forint pályázati támogatás jut a magyarországi erdőkre 2027-ig. Az erdőgazdálkodás a Közös Agrárpolitika vidékfejlesztési pilléréből 11 százalékkal részesedik, ennek csaknem 80 százaléka közvetlenül zöld célokra fordítandó.

Hazánk területének egynegyedét valamilyen fás vegetáció, azon belül is mintegy 22 százalékban erdő borítja. Az Agrárminisztérium által életre hívott Országfásítási Program és az állami erdőgazdaságok klímaváltozáshoz gyorsan alkalmazkodó tudatos erdőgazdálkodási tevékenysége is hozzájárul a kormány azon céljához, hogy 2030-ra 27 százalékra nőjön Magyarország fával borított területeinek aránya.


CincillaFormula GPHajdú László diófa banner - törölhetőMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőHotel Hunor - törölhetőAtukavíz2Cincilla2Máté Metál 04.17.Pályázat Európa Kft.DPMG Zrt.Ivóvíz6Agrologica 04.17.VC 999 05.02.Orbán KályhaGordius Solution tenderHorváth és HuszárFórum Plussz Kft,Szilágyi HűtőDerulaCharlie HűtőAgro NatúrtápAtukavíz3Szalkai és TársaGyümölcsgépAgroforte GrainAtukavíz1 05.01.-igSzamos AblakMagyar Pékség Kft.
PRINT LAPOK