Pályázatok
Nő a digitális tartalom súlya
2024. January 29.
Az adatalapú és precíziós technológiákat alkalmazó gazdálkodás minden olyan gazdálkodó számára elkerülhetetlen, aki olyan terményekkel, áruval kíván a piacon megjelenni, amelyekkel kapcsolatban a nemzetközi verseny globális, az árakat pedig külső és nem magyarországi piaci folyamatok alakítják.

Ezt közölte Feldman Zsolt, a közelgő PREGA Konferencia előtt tartott sajtótájékoztatón. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a 200 hektáron, precíziós és fenntartható termelési megoldásokat alkalmazó pomázi Breier Farmon tartott eseményen hangsúlyozta: a gazdaság szereplői közül talán a gazdálkodók szembesültek a leglátványosabban a környezeti, gazdasági és piaci viszonyok egyszerre történő változékonyságával és kiszámíthatatlanságával. A talpon maradáshoz épp ezért nagyfokú tudatosságra van szükség, felértékelődnek a megújulási képességek, az átgondolt és felelős vállalkozói döntések. A mezőgazdaságban egyszerre kell tekintettel lenni a termelési és gazdasági kérdésekre, a klímaváltozáshoz alkalmazkodásra és a fenntarthatósági szempontú szabályozásokra. Alkalmazkodási stratégiákat kell felvonultatni annak érdekében, hogy minden gazdálkodó lássa a lehetséges alternatívákat.

Feldman Zsolt jelezte, hogy a Közös Agrárpolitika  Stratégiai Terv alapján 2024-ben meghirdetésre kerülő új, beruházási jellegű pályázati felhívások előkészítése során azon dolgoznak, hogy a projektek értékelése során azok digitális tartalmát és megalapozottságát jóval nagyobb hangsúllyal bírálják el az eddigiekhez képest. Emellett fontos szándék, hogy a pályázatok során minél kevesebb jövőbeni vállalás döntsön egy-egy projekt értékelésekor, sokkal inkább minél több objektív, mérhető, meglévő adatbázisokban rendelkezésre álló dokumentumokkal igazolható eredmény számítson az értékeléskor.

Az ősszel meghirdetésre kerülő új, precíziós gazdálkodást segítő felhívás előkészítése során az Agrárminisztérium fel fogja használni az eddigi pályázati tapasztalatokat, de számos elemében változhat a 2021-ben meghirdetett és megismert szakmai tartalom. Az előkészítő munka során arra törekszünk, hogy  olyan kiírás szülessen, amely rugalmasan alkalmazkodik a pályázói igényekhez, ezzel együtt mégis hatékonyan szolgálja a mezőgazdasági üzemek digitális átállását - mondta az államtitkár.

Címlapfotó: Vermes Tibor/AM

Agroforte GrainErforg-AimNanosegment 09.08.Borda Gépipari Kft.Cad-ServerMagyar PékségModinvestMizse-PlastAboszol 08.01.Lévay StúdióCharlie HűtőOtis Bt.NRG Services Kft. 07.29.DigitasNektárplastHotel Hunor - törölhetőBerek-VízIsterraGB-TradePályázat Európa 08.01.IlinoxMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőForest PowerKovács ImreDPMG Zrt.Med-PlastSizolev 07.25.MEVA-HU
PRINT LAPOK