Növény
Nincs jelentős kár a meggyültetvényekben
2022. June 25.
Nem okozott jelentős kárt a meggyültetvényekben az júniusi esős-viharos időjárás – közölte a FruitVeB. A csapadék okozta kirepedezés kevésbé érintette a meggyet, mint a cseresznyét, sőt, az eső várhatóan kedvezően hat a gyümölcs minőségére.

A szakmaközi szervezet előrejelzése alapján az idei termés jobb lehet, mint az előző években, amikor a tavaszi fagyok miatt csak 60 ezer tonna termett. Tavaly ráadásul nagy szárazság is volt, ezért olyan apró maradt a meggy, hogy nehéz volt eladni a feldolgozóiparban és külföldön. A betakarítható mennyiségnél idén is nagyobb kérdés lesz, hogy milyen mennyiségben terem 18 milliméteresnél nagyobb, hűtő- és konzervipari feldolgozásra, valamint exportra alkalmas meggy.
A FruitVeB szerint a belföldi termés maximuma 80 ezer tonna lehet, az előző évtized második felében átlagosan évi 70 ezer tonna termett. A termés túlnyomó részét, körülbelül 45 ezer tonnát a belföldi konzervipar vásárolja föl, a kivitel 12 ezer tonna, a behozatal legfeljebb 2 ezer tonna. Se a termésmennyiség, se a termőterület nem változott jelentősen 60 éve, Magyarország a meggytermelők világrangsorában a 8. helyen áll.

Az európai országok közül a legnagyobb változás Németországban következett be, a 70-es évek óta a tizedére, mindössze évi 13 ezer tonnára csökkent a termés. Lengyelországé ugyanakkor ezalatt 45 ezer tonnáról 155 ezer tonnára nőtt, rajtuk kívül a térségben évi 115 ezer tonnás terméssel csak Szerbia előzi meg Magyarországot. A globális meggytermés a 2010-es évek második felében meghaladta az 1,4 millió tonnát. Az európai részesedés a 70-es évek óta 50 százalékról 20 százalékra csökkent.

 

NumizmatikWirax Kft.Dr. Barancsi ÁgnesLabornumGordius InoxHirezEgerkas Kft.Varga AkkuDinaxHotel HunorBozsity Bt.Termo Kft.ContiregOvermatic Kft.NektárplastCad-ServerIsterraNyírfa ÁrnyékBánfi Kft.EtiveraSwisspart/DroneoneCPDCSzilvási Építők Kft.Mimiko Kft.
PRINT LAPOK