Élelmiszer
NETA nélkül kedvezőbb
2023. January 20.
Kedvez a magyarországi élelmiszeripari vállalkozásoknak, hogy az exportra kerülő termékeik vagy azok összetevői után nem kell népegészségügyi termékadót (NETA) fizetniük.

Ezt hangsúlyozta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A jogszabály-módosítás óta az alapanyagaikat belföldről beszerző feldolgozók nem kerülnek hátrányba a külföldi versenytársaikkal szemben, a NETA-változás ezért könnyítést jelent az exportáló magyarországi termelőknek.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara múlt ősszel javasolta a kormánynak, hogy a belföldön NETA-köteles, de bizonyíthatóan külföldre kerülő termékek és azok alapanyagai után ezt az adót ne kelljen befizetni. A kormány indokoltnak találta a kezdeményezést, így a jogszabályváltozás novemberben hatályba lépett.

Az agrárkamara a közlemény szerint azt is szeretné elérni, hogy a belföldi piacra kerülő, összetett összetevőjű termékek szintén kerüljenek ki a halmozódó NETA-fizetés kötelezettsége alól.


HunitechLani ÉpítőCad-ServerGordius InoxDinaxDe-Ba Kft.SwisspartsAkvastop Ker-TészQS 2000Atukavíz Kft.Galgóczi AutóContiregHorizont GlobalStarfol PluszEtiveraNektárplastHotel HunorHerbamixTermo Kft.WiraxRugócenterEndilineColasEupackMizseplastLabornum
PRINT LAPOK