Állat
Nehézségek a baromfiágazatban
2023. May 15.
A baromfiágazat az időről-időre visszatérő állatbetegségek, a covid-járvány, az energiaválság és a háborús nehézségek ellenére is verseny- és exportképes állattenyésztési ágazat maradt.

A Baromfi Világnap alkalmából Budapesten, a Vajdahunyadvárban rendezett szakmai eseményen fogalmazott így az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára. Tarpataki Tamás a legversenyképesebb állattenyésztési ágazatnak nevezte a baromfiágazatot, egyúttal köszönetet mondott a termelőknek és tenyésztőknek, akik az elmúlt három évben tapasztalt nehézségek ellenére biztosítják az ágazat termelési és exportértékét.

De – mint fogalmazott –, nincs lehetőség hátradőlni, számos kihívással kell így is szembenézni. A fenntarthatósági és környezetvédelmi szempontok egyre szigorodnak, a fogyasztói igények pedig folyamatosan változnak. A vásárlók környezetvédelmi, állatjóléti, fenntarthatósági elvárásai már nem csak a termékre, de annak előállítási körülményeire is kiterjednek.

A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy az ágazat versenyképességének fennmaradásához folyamatos fejlesztésre van szükség, ehhez az agrártárca minden segítséget – amely szabályozásból és támogatásból áll – biztosít. Az állattenyésztés számára elérhető támogatások sokrétűek: a beruházási, állatjóléti támogatásoktól kezdve a kártalanításokon és a válságtámogatásokon keresztül a génmegőrzéséig, a tenyésztésszervezésig és a támogatott hitelekig számos elemből állnak össze koherens egésszé.

Tarpataki Tamás közölte: az új Közös Agrárpolitikában fennmaradnak mindazon támogatási formák, amelyek eddig, sőt, a 2. pillérben magasabb, összességében háromszor annyi forrás áll rendelkezésre a magyar kormány 80 százalékos társfinanszírozásának köszönhetően. Eddig a Vidékfejlesztési Programból több mint 600 fejlesztési beruházás mintegy 175 milliárd forint támogatással valósult meg.


 

 

MapeiGádorGordius InoxLajtatechBorda Gépipari Kft.Hotel HunorOlajütő szövetkezetGB-TradeCsermák és TársaDecart Pannónia3commDamisolBerek-VízZambelliSZTEIsterraHunitechAlpakkaÚjvári Forgácsolóműhely Kft.Sapiro TranszElső BetonBonyplastPestan/IdomokCad-ServerAtukavíz Kft.DinaxCrhysatox
PRINT LAPOK