Állat
Nehézségek a baromfiágazatban
2023. May 15.
A baromfiágazat az időről-időre visszatérő állatbetegségek, a covid-járvány, az energiaválság és a háborús nehézségek ellenére is verseny- és exportképes állattenyésztési ágazat maradt.

A Baromfi Világnap alkalmából Budapesten, a Vajdahunyadvárban rendezett szakmai eseményen fogalmazott így az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára. Tarpataki Tamás a legversenyképesebb állattenyésztési ágazatnak nevezte a baromfiágazatot, egyúttal köszönetet mondott a termelőknek és tenyésztőknek, akik az elmúlt három évben tapasztalt nehézségek ellenére biztosítják az ágazat termelési és exportértékét.

De – mint fogalmazott –, nincs lehetőség hátradőlni, számos kihívással kell így is szembenézni. A fenntarthatósági és környezetvédelmi szempontok egyre szigorodnak, a fogyasztói igények pedig folyamatosan változnak. A vásárlók környezetvédelmi, állatjóléti, fenntarthatósági elvárásai már nem csak a termékre, de annak előállítási körülményeire is kiterjednek.

A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy az ágazat versenyképességének fennmaradásához folyamatos fejlesztésre van szükség, ehhez az agrártárca minden segítséget – amely szabályozásból és támogatásból áll – biztosít. Az állattenyésztés számára elérhető támogatások sokrétűek: a beruházási, állatjóléti támogatásoktól kezdve a kártalanításokon és a válságtámogatásokon keresztül a génmegőrzéséig, a tenyésztésszervezésig és a támogatott hitelekig számos elemből állnak össze koherens egésszé.

Tarpataki Tamás közölte: az új Közös Agrárpolitikában fennmaradnak mindazon támogatási formák, amelyek eddig, sőt, a 2. pillérben magasabb, összességében háromszor annyi forrás áll rendelkezésre a magyar kormány 80 százalékos társfinanszírozásának köszönhetően. Eddig a Vidékfejlesztési Programból több mint 600 fejlesztési beruházás mintegy 175 milliárd forint támogatással valósult meg.


 

 

Magyar Pékség Kft.Orbán KályhaVC 999 05.02.Cincilla2Máté Metál 04.17.Agrologica 04.17.Ivóvíz6Horváth és HuszárSzalkai és TársaPályázat Európa Kft.Agroforte GrainSzamos AblakGyümölcsgépDerulaFórum Plussz Kft,DPMG Zrt.Formula GPAtukavíz2Agro NatúrtápHajdú László diófa banner - törölhetőAtukavíz3Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőAtukavíz1 05.01.-igHotel Hunor - törölhetőCincillaSzilágyi HűtőGordius Solution tenderCharlie Hűtő
PRINT LAPOK