Élelmiszer
Négy és fél milliárd hentesüzleteknek
2023. January 11.
A kormány négy és félmilliárd forinttal támogatja a kis hentesüzleteket - jelentette be közleményében Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a kialakult energiaválság és a nehéz gazdasági viszonyok ellenére a kormány továbbra is elkötelezett a magyar vidék és a kistelepülések támogatása mellett. Az agrártárca tisztában van a kiskereskedelmet sújtó nehézségekkel, legyen szó akár az energiaköltségek vagy az infláció hatásairól. A minisztérium éppen ezért folyamatosan vizsgálja azokat a lehetőségeket, amelyek segítséget nyújthatnak az ágazat szereplőinek.

Nagy István szerint az alapvető szolgáltatások mennyiségileg és minőségileg magasabb színvonalú hozzáférhetővé tétele nagyban növeli a kistelepülések népességmegtartó erejét. Ezek között is fontos szerepet játszik az élelmiszerekhez való hozzáférés. Ennek biztosítását szolgálja a mikrovállalkozásként működő hentesüzletek támogatása, amelynek segítségével sikerülhet megőrizni ezeket az üzleteket a jelenlegi gazdasági kihívások mellett is. Az összesen 4,5 milliárd forintnyi forrásra az év elején pályázhatnak majd az érintettek. A tárca tervei szerint több, mint ezer hentesüzlet részesülhet a boltonként akár 3 millió forint támogatásban.

A miniszter kifejtette: a kis hentesüzletek létrehozhatnak rövid ellátási láncokat, hozzájárulhatnak az élelmezésbiztonság megvalósulásához, fenntartásához és emellett munkát is biztosítanak az ott élőknek. Megfogalmazása szerint ezek a kereskedelmi egységek biztosítják hazánk tradicionális, változatos, térségi ízvilágának és konyhaművészetének fennmaradását is. Egyszersmind ezen üzletek léte a vidék és különösen a kistelepülések népességmegtartó erejének is alapját képezik, így támogatásuk társadalmi és demográfiai szempontból is jelentős.


Gordius InoxWiraxDe-Ba Kft.EndilineAkvastop MizseplastHunitechHotel HunorLani ÉpítőRugócenterEupackQS 2000ContiregCad-ServerGalgóczi AutóEtiveraAtukavíz Kft.Horizont GlobalColasDinaxSwisspartsHerbamixNektárplastStarfol PluszKer-TészTermo Kft.Labornum
PRINT LAPOK