Állat
Nébih segítség a lótartóknak
2022. November 30.
Az elmúlt évek tapasztatait figyelembe véve újfajta, ügyfélbarát ügyintézéssel segíti a lótartókat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), megkönnyítve az ügyintézést.

A gazdák hivatali ügyintézését megkönnyítendő ugyanis megújult a lótartásihely-bejelentő nyomtatvány, amelyhez egy egyszerűsített kitöltési útmutató is készült. Mindezek mellett elkészült a lótartással kapcsolatos „Hasznos tudnivalók” gyűjteménye. A beküldés menete is megváltozott, egyszerűbbé vált a kapcsolattartás a hivatallal.

A Nébih ügyintézőinek tapasztalatai alapján összeállított gyűjtemény témához kapcsolódó „Hasznos tudnivalók”-at, többek közt azokat a típushibákat tartalmazza, amelyek miatt általában nem rögzíthető a bejelentés. Ezen az elméleti segítségnyújtáson túl, újdonságként közvetlen telefonos ügyfélszolgálat válik elérhetővé a lovas ügyfelek számára, amely lehetővé teszi az eddiginél közvetlenebb kommunikációt a Nébihhel. Továbbá egy közvetlen funkcionális e-mail címet (lotartas@nebih.gov.hu) is létrehozott a hivatal, amely kizárólag a lótartással kapcsolatos dokumentumok, bejelentések fogadására szolgál. 

A lótartás bejelentése elsősorban azon gazdák számára kiemelten fontos, akik részt vesznek a ”VP VÉDETT ŐSHONOS ÉS VESZÉLYEZTETETT MEZŐGAZDASÁGI ÁLLATFAJTÁK GENETIKAI ÁLLOMÁNYÁNAK IN SITU MEGŐRZÉSE TÁMOGATÁS” című programban. A megfelelő adatszolgáltatás esetükben a sikeres pályázat egyik alapköve. Ezenkívül minden, így akár már az egy herélt lovat, szamarat/öszvért, zebrát tartó magánszemélyre és cégre nézve is jogszabályi kötelezettség.

A jogszabályok betartása, valamint a pontos adatszolgáltatás közös érdek, amit a fenti újítások is támogatnak. A Nébih ezúton is felhívja az érintett állattartók figyelmét, hogy a lótartás bejelentésének elmulasztásáért állattenyésztési bírság szabható ki!

A megújult nyomtatvány, a kitöltési útmutató és a „Hasznos tudnivalók” gyűjteménye az alábbi linken érhető el: http://portal.nebih.gov.hu/web/guest/ugyintezes/allat/nyomtatvanyok


 

 

Fórum Plussz Kft,GyümölcsgépSzamos AblakSzilágyi HűtőAgro NatúrtápSzalkai és TársaAtukavíz1 05.01.-igCharlie HűtőCincillaHotel Hunor - törölhetőHorváth és HuszárDerulaMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőAtukavíz2Magyar Pékség Kft.Agrologica 04.17.Agroforte GrainDPMG Zrt.Ivóvíz6VC 999 05.02.Cincilla2Máté Metál 04.17.Gordius Solution tenderPályázat Európa Kft.Hajdú László diófa banner - törölhetőAtukavíz3Formula GPOrbán Kályha
PRINT LAPOK