Élelmiszer
Natúr borok Sümegen
2023. May 04.
A natúr borok a 2021-ben megjelent új borjogi szabályozással kerültek be a magyar borjogba. A szabályozás meghatározza, milyen feltételek esetén lehet a címkén jelölni a natúrbor, natúr pezsgő, pétnat kifejezéseket.

A szigorúnak mondható szabályozás kifejezetten az érintett borászok kérésére, javarészt az ő szakmai kidolgozásukban született meg - hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter a III. Natúr Sümeg borászati rendezvényen, amely - megfogalmazása szerint - évről évre hitet tesz az ökológiai szőlőművelés, a természetes borkészítés és a fenntarthatóság mellett.

A Sümeg elnevezés is 2021-ben kapott önálló eredetvédelmet, azaz külön oltalom alatt álló eredetmegjelölés státuszt. Ezzel a sümegi borok és pezsgők jog által védett egységes stílust és minőséget kaptak, aminek köszönhetően kiemelten lehet bemutatni őket a piacon.

A magyar borok sikerével kapcsolatban a miniszter megjegyezte: a borász szakma nem egyszer megmutatta, hogy élen jár a szenvedély, az elhivatottság, a szakértelem tekintetében, és abban a képességben, hogy igazodni tud az új kihívásokhoz. A kormányzati segítségnyújtás mellett szükség van az ágazati összefogás erősítésére, a minőség folyamatos javítására, a versengés mellett az együttműködésre, eredményes bormarketing-programok végrehajtására is. A közös cselekvés ugyanis hatványozza az erőket. Az Agrárminisztérium kiemelt kérdésként kezeli a biológiai sokféleség megőrzését, és ezzel összefüggésben az ökológiai gazdálkodás támogatását – vélekedett a szaktárca vezetője.


AgrofolkerHalaspackDomokos SándornéSamu GazdaboltGB TradeÚjvári FOrgácsolóGeoteam LambdaThermodamAmbrus Acél bannerHotel HunorSóstótargCad-ServerSwisspartsWiraxEurogreen TiszafaBordaRóna TamásEuroklímaMIzse-PlastContireg Kft.MarázplastMSG Kft.OtisMeva-HuNektárplastZambelli Colorfer Kft.CemolkerGordius Inox
PRINT LAPOK