Növény
Napot kapott a gyümölcs tájfa
2024. March 30.
A hazai növénytermesztés és kertészeti kultúra nagy múltra tekint vissza a Kárpát-medencében. Ettől az évtől kezdve március 25. a tájfajták genetikai sokféleségének megőrzésére hívja fel a figyelmet, ezért lett a Magyar gyümölcs tájfajták napja.

Termesztett növénykultúráink genetikai diverzitásának megőrzése elemi érdeke a hazai mezőgazdaságnak. Ide tartoznak a Kárpát-medencében régóta előforduló gyümölcs tájfajták, melyek alkalmazkodóbbak és ellenállóbbak a klíma- és ökológiai változásokkal szemben. Ezen tájfajták genetikai sokféleségének megőrzésére hívja fel a figyelmet ezentúl a Magyar gyümölcs tájfajták napja.

Elismert tájfajtának azokat a jellegzetes fajtákat nevezzük, melyek az egyes tájakon a folyamatos termesztés során az adott vidék éghajlati adottságaihoz jól alkalmazkodva, a természetes és mesterséges kiválogatás hatására alakultak ki.

Jelenleg 81 államilag elismert gyümölcs tájfajtát tartanak számon. Ezek nagy része mára kiszorult a termesztésből, azonban a Kárpát-medence területén mind a mai napig megtalálhatók. Ezen gyümölcs tájfajták gyűjtése és génbanki megőrzése évtizedek óta tart Magyarországon. A Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központon kívül számos génbanki- és magángyűjtemény alakult ki ennek eredményeként.

A Kárpát-medencében régóta termesztett gyümölcs tájfajták megőrzéséről szóló gyümölcsész megállapodás 2011-ben indult, amely-koordinálását 2013 óta a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ végzi. A megállapodás részeként az őshonos Kárpát-medencei gyümölcs tájfajtákból bemutatókertként is funkcionáló gyümölcsösök létesültek. Céljuk a fajták újrahonosítása és hasznosítása mellett, a genetikai sokféleség megőrzése és a hagyományos gyümölcstermesztéshez és feldolgozáshoz kapcsolódó tudás továbbörökítése. E fajták elterjedésükkel genetikai alapot biztosítanak a globális klímaváltozásból, az ökológiai- és erőforrás-válságból következő helyi szintű problémák megoldására.

2024 márciusáig a gyümölcsész megállapodás részeként összesen 329 kert jött létre és 13.728 gyümölcsfa oltványt ültettek el. A megállapodáshoz csatlakozó kerttulajdonosok számára az NBGK évente két alkalommal szakmai rendezvényt szervez tudásuk bővítése érdekében. A kerteknek edukatív szerepe is van, hiszen a vidéken élő fiatalok megismerkedhetnek az alkalmazkodó gyümölcstermesztés és tájbarát gazdálkodás lehetőségeivel.

2022 óta az NBGK és az Agrárminisztérium minden évben kihirdeti az „év tájfajtáját”. A kampány a biológiai sokféleség megőrzésének fontosságára, a mezőgazdaságban használt növény- és állatfajok sokszínűségének fenntartására hívja fel a figyelmet. A gyümölcs tájfajták állami elismerése 2012 óta egyszerűsített eljárással intézhető annak érdekében, hogy elősegítse a régi fajták termesztését, kereskedelmét.


Magyar Pékség Kft.Gordius Solution tenderGyümölcsgépAtukavíz3Pályázat Európa Kft.DPMG Zrt.CincillaFórum Plussz Kft,Charlie HűtőAgro NatúrtápHorváth és HuszárMáté Metál 04.17.Agroforte GrainCincilla2Formula GPHajdú László diófa banner - törölhetőSzamos AblakVC 999 05.02.Szilágyi HűtőIvóvíz6Atukavíz1 05.01.-igSzalkai és TársaAtukavíz2Orbán KályhaDerulaMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőHotel Hunor - törölhetőAgrologica 04.17.
PRINT LAPOK