Köztér
Moldova, mint célország
2024. February 01.
Hatalmas lehetőségeket rejt a magyar-moldvai kétoldalú agráregyüttműködés, amelynek újabb lendületet adhat egy befektetésvédelmi megállapodás, ami tovább vonzaná a magyar beruházásokat Moldovába.

Többek között ennek a folyamatáról egyeztetett Budapesten Nagy István agrárminiszter Vladminir Bolea-val, a moldáv miniszterelnök-helyettessel, agrár- és élelmiszeripari miniszterrel.

Egyetértettek abban, Moldova kiváló természeti adottságokkal rendelkezik, amely Kelet és Nyugat, illetve Észak és Dél találkozási pontjánál fekszik. Ez olyan kiemelt stratégiai hely, ahol a moldáv adottságok, valamint a magyar tudás és technológia együttműködése nagy potenciált jelent, például közös vállalatok alapításának kiváló pontja.

A miniszterek ilyen közös kitörési pontként tekintenek a vetőmagok termesztésére. Véleményük szerint ugyan a régióban egyik ország sem versenyezhet mennyiségileg Ukrajnával, Oroszországgal, esetleg Romániával, minőségben ugyanakkor regionális vetőmagközpontként tudna együtt funkcionálni Magyarország és Moldova. Ennek megvalósításáról további személyes találkozó egyeztetnek.

A megbeszélésen szóba került még, hogy a moldáv fél örömmel fogadná a precíziós és dróntechnológia terén is az együttműködést. Úgy vélik ugyanis, hogy a magyar technológia ár-érték arányban rendkívül kedvező ehhez.

A miniszterek megegyeztek továbbá a magyar tudásexport megosztásában is, amely szerint magyar professzorok és szakemberek a moldovai műszaki egyetemre integrált agrár szakokon képzik majd a moldáv fiatalokat. Később pedig nemzetközi szerződés alapján közös diplomát is akkreditáltathatnak majd az együttműködésben részt vevő egyetemisták.


Borda Gépipari Kft.DosanMagyar Kukorica Klub bannerMg. FalkerForest PowerMed-PlastIsterraHotel Hunor3commCad-ServerSóstótargDigitasGB TradeKaunisKén Kft.LidraGo-Mo Kft.Berek-VízAgroplast kft.Fém- ls Faipari SzövetkezetAtukavíz2DamisolHajdú László diófa banerAtukavíz1Király és Király banner 24.03.17-igAtukavíz3Erforg-AimMizse-Plast
PRINT LAPOK