Gép
Modern technológiák az AGROmashon
2023. January 30.
Technológiai modernizáció zajlik a magyar mezőgazdaságban, ezt bizonyítja, hogy évek óta dinamikusan nő a magyarországi mezőgazdasági gépek értékesítése.

Nagy István agrárminiszter fogalmazott így a 41. AGROmashEXPO és Agrárgép Show kiállítás megnyitóján.

Az agrártárca vezetője közölte: 2021-ben a mezőgazdasági gépek és alkatrészek forgalma átlépte a 300 milliárd forintot. A növekedés 2022-ben is folytatódott: csak új mezőgazdasági gépekre és eszközökre 269 milliárd forintot költöttek a gazdálkodók a múlt év első kilenc hónapjában.

A miniszter kitért azokra a kormányzati döntésekre is, amelyek 2023-ban komoly segítséget jelentenek a magyar gazdálkodóknak. Példaként említette a kizárólag a mezőgazdaság számára biztosított hitelmoratórium lehetőségét, a 2022 utolsó három hónapjában kifizetett több mint 320 milliárd forint jövedelempótló agrártámogatást, és az idei évre tervezett 1400 milliárd forint agrár- és vidékfejlesztési támogatás kifizetésének lehetőségét is.

Nagy István emlékeztett arra, hogy tavaly novemberben az Európai Bizottság elfogadta Magyarországnak a Közös Agrárpolitikához (KAP) kapcsolódó stratégiai tervét, amely történelmi lehetőség a magyar vidék és az egész agrárium számára. Az uniós források a nemzeti költségvetési hozzájárulással együtt minden eddiginél nagyobb segítséget jelentenek a gazdálkodók és az élelmiszerfeldolgozók számára. A stratégiai terv 2.485 milliárd forint közvetlen és ágazati agrártámogatás, valamint 2.891 milliárd forint vidékfejlesztési forrás felhasználási feltételeit tartalmazza. Ez utóbbinak több mint felét gazdasági fejlesztésre fordítják, így meghatározó lesz a hatékonyságot, versenyképességet növelő beruházások támogatása, ezen belül pedig a digitális technológiákra átállás ösztönzése.

Továbbra is fenntartják az agrárvállalkozások energetikai célú fejlesztésének kiemelt támogatását. A cél a mezőgazdasági üzemek energia önellátásának növelése, az energiahatékonyság javítása és a megújuló energiaforrások felhasználásának támogatása. A miniszter úgy fogalmazott: a közép- és hosszú távú versenyben maradáshoz a jelenlegi rendkívüli körülmények között is nélkülözhetetlen az, hogy előre meneküljünk, és modernizáljuk az ágazatot.

A Hungexpo Zrt. vezérigazgatója, Ganczer Gábor elmondta, az AGROmashEXPO és Agrárgép Show kiállítás Magyarország legjelentősebb agrárgépipari rendezvénye, az idén hét pavilonban csaknem 300 kiállító várta a látogatókat.

Az eseményen átadták az AGROmashEXPO nagydíját, amelyet a Fliegl Abda Gépgyártó Kft., az Agrotec Magyarország Kft. és az Axiál Kft. kapott meg. 

A helyszínen kiadott közlemény szerint a rendezvény a mezőgépek, a precíziós gazdálkodás digitális megoldásainak legjelentősebb hazai fóruma, amelyen a magyar cégek mellett 12 ország, köztük Ausztria, Csehország, Németország kiállítói is bemutatkoznak. A kiállításra az érdeklődők január 25-28. között látogathattak ki.

Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

 

 

CoolCleanMeva-huVarga és Tsai Kft.Farkas és TársaiVanessia 07.10.AlbaNord 07.10.Lábatlan VasbetonKovács Imre e.v.Újvári - Forgácsolóműhely Kft. 07.02.Wirax Kft.ModinvestElsóKrátkiTMKBureau Veritas 07.10.Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőSZTEHotel Hunor - törölhetőZambelli COLORFERR Kft.07.02.MAPEI 07.10.Lévay Stúdió 07.10.Tenzi Kft.Szentmihályi-gép Kft.
PRINT LAPOK