Piactér
Milyen kockázatokkal jár egy élelmiszeripari burkolat kialakítása?
2023. February 17.
Hazánk tradicionális gazdasági területe a mezőgazdasági termelés és a megtermelt áru további feldolgozása. Hungaricumok százai bizonyítják, hogy az élelmiszer-előállításban a magyar szakemberek innovatívok, naprakészek, ugyanakkor nem felejtik a kiválóságot biztosító hagyományos eljárások életben tartását sem.

Mindezek támogatására az építési előírások, szabályok, követelmények is fejlődnek, változnak, alakulnak.

A cél ebben az esetben is a „Mindent a vevőért” gondolat megvalósítása, hiszen a termék előállításának útján az ellenőrizhető minőség ma már jogos elvárás.

De nézzük, mik is azok a feladatok, amiket manapság el kell látnia és meg kell felelnie egy burkolatnak élelmiszeripari környezetben:

1. A munkaerő élet és baleset elleni védelme
A kialakított felületek csúszásmentessége, a rákerülő zsírok olajok takaríthatósága, a különböző feldolgozó és árumozgatás területeinek megkülönböztetése és a robbanásveszély elkerülése.

2. A feldolgozott élelmiszerek tisztaságának biztosítása
A feldolgozó-, közlekedő- és raktárterületeken a gomba, csíra és egyéb mikroorganizmusok kialakulása elleni védelem, valamint a tisztítóanyagok kioldó-képességének történő ellenállás.

3. Gyors, hatékony kivitelezési és javítási idő
A burkolat nedves vagy „zöld beton” aljzatra lehetséges fektetése, gyors kötési idő és terhelhetőség, elsőre végleges felület kialakíthatósága

4. Vegyszer és kopásállóság
A felületre kerülő, feldolgozáskor keletkező zsírok, savak, lúgok takaríthatósága, közömbösíthetősége

5. Üzemi hő és hősokkállóság
Magas hőmérséklettel járó feldolgozási folyamatok, forró anyagok váratlan vagy takarítás részét képező rendszeres tervezett terhelésének ellenállás

6. Élelmiszeripari bevizsgálások, alkalmasság
Nemzetközi és hazai bevizsgáló szervek tanúsított és bizonyított eredményei

Ezen néhány felsorolt igények jogos és természetes elvárások manapság, és kevés anyag képes megfelelni nekik.

Természetesen a Mapei is felkészült az ilyen jellegű kihívásokra, és kialakította a Mapefloor CPU /cement poliuretán/ hibrid padló kínálatát - az egyszerű 1-2 mm bevonattól kezdve egészen a 6-9 mm habarcspadlókig -, kiszolgálva ezzel az élelmiszeripar minden termelési szegmensét.

Milyen előnyökkel jár még a Mapei anyagainak használata?

  • Díjmentes alkalmazástechnikai segítség a helyszínen, online és telefonon.
  • Mérnöktanácsadók szakértői segítsége a tervezéstől a megvalósulásig.
  • Precíz árubeszerzés, logisztika és raktárrendszer a pontos munkavégzés érdekében.

A Mapefloor CPU magában ötvözi a PU gyanták rugalmasságát és vegyi ellenálló képességét és a cementpadlók magas szilárdsági ás mechanikus terhelhetőségi előnyeit. Az élelmiszeriparban gyakran előforduló „hősokk” hatásnak is kiválóan ellenállnak, akár 120 °C-ig.

Nem összetévesztendő a tartós hőellenállással, ami ezen termékek esetén is 60-70C °C. Tehát a ráhelyezett forró edények és a tartósan forró közeg rongálhatja az anyag szerkezetét és további ellenálló képességét mind vegyileg, mind mechanikailag.

A kivitelezést meg kell előzze a felület minősítése a hatályos irányelveknek megfelelően, és marás-porszívózás után a munkahornyok elkészítése a zsugorodás elleni lehorgonyzás miatt.

Ezután a 4 komponens teljes mértékű és alapos összekeverése után az anyag egy rétegben felvihető a felületekre, ami ezután 24 órával később már járható, 7 nap múlva pedig teljesen terhelhető.

A CPU MF szárazon csúszásmentes, az RT pedig nedvesen is biztonságos járófelülete biztosít.

A függőleges felületek kialakítása holkerképzés után a Mapefloor CPU COVE és a Mapecoat CPU TC  bevonattal színazonosan megoldható.

Legyen az Ön vállalkozása egy konyha, borpince, sörüzem, vágóhíd vagy akár egy tejfeldolgozó üzem, válassza a referenciákkal rendelkező Mapefloor CPU termékcsaládot!

Aki szeretne több részletet megtudni az ipari padlókról, az iparipadlomegoldasok.hu internetes oldalon teljes és folyamatosan aktualizált képet kaphat a padlókészítés rendszereiről, termékeiről és a sok esetben elkerülhetetlen kiegészítő szolgáltatásairól.

A képi illusztrációk a szekszárdi Bodri Pincészetben alkalmazott ipari padló megoldásait mutatja be.

Charlie HűtőBorda Gépipari Kft.MAPEI 05.20.3commDPMG Zrt.Szilágyi HűtőMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőMed-PlastTitan ContainersDamisol Kft.VC 999 05.28.Erforg-AimAgro NatúrtápAgroforte GrainPolgári BankSamu GazdaboltMizse-PlastDerula 05.28.RollspedNektárplastMáté-MetálPályázat Európa Kft.Digitas Kft.Metall KraftSteel ManufacturingHotel Hunor - törölhetőBerek-VízGB Trade
PRINT LAPOK