Állat
Milliárdok halgazdálkodásra
2023. July 24.
Nagy érdeklődés mellett tartottak szakmai napot Kecskeméten a halgazdálkodási ágazat szereplői részére, melyen érdekképviseleti szervezetek és gazdálkodók egyaránt képviseltették magukat.

A műhelymunkában részt vett Papp Zsolt György, az Agrárminisztérium közös agrárpolitika végrehajtásért felelős helyettes államtitkára is, aki elmondta: a jelenleg futó programból mintegy négymilliárd forintra pályázhatnak még a gazdálkodók, hiszen az Agrárminisztérium célja a magyar haltermelés helyzetének stabilizálása, a magyar halellátás biztonságának fenntartása.

Az elmúlt időszak történései, például a takarmányár-emelkedése és a tavalyi aszály olyan súlyos hatással volt a magyar haltermelésre, hogy a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) felszabaduló forrásaiból 3,1 milliárd forintos keretösszegű krízistámogatási konstrukciót dolgozott ki és hirdetett meg az Agrárminisztérium.

A MAHOP keretében minden rendelkezésre álló forrást szeretnénk az ágazat számára eljuttatni, ezért az új felhívás mellett (MAHOP-5.3.4.-2023.) két korábbi pályázati felhívás is újra megnyitásra került (MAHOP-2.2-2016 és MAHOP-5.3.3-2016), aminek a részleteiről a szakmai napon tájékoztatták az ágazatot.

A félnapos műhelymunka során részleteibe menően volt szó a pályázatok benyújtó felületéről is. A szakmai nap célja az ágazati igények egyeztetésén túl, a kérelmek benyújtásához kapcsolódó kérdések megválaszolása volt, hogy ezzel is elkerülhetőek legyenek a hiánypótlások, és gyors elbírálás után még az idei évben ki tudják fizetni a támogatásokat.

A nap második része a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program Pluszról (MAHOP Plusz) szólt, és a következő időszak nagy összegű forrásairól, hiszen komoly támogatási lehetőségekhez juthatnak a hazai halgazdálkodók a következő időszakban is.  Az új fejlesztési ciklusban mintegy húszmilliárd forint biztosítja az ágazat megújulását és versenyképességének növelését. A MAHOP Plusz célja a mikro-, kis- és középvállalkozások támogatása, a haltermelés és halfeldolgozás versenyképességének, valamint fenntarthatóságának innováció és digitalizáció révén történő növelése a környezetterhelés csökkentése mellett. Kiemelt szempont a klíma- és környezetbarát gazdálkodási módszerek támogatása, a körforgásos gazdálkodás elvén alapuló módszerek arányának növelése a termelési rendszereken belül, továbbá a vízi és vizes élőhelyek faji sokféleségének fenntartása, fejlesztése. Az első felhívások meghirdetése 2024. I. félévében várható.

A szakmai műhelymunka sikerére való tekintettel a jövőben azt is tervezik, hogy a Vidékfejlesztési Program folytatásaként megjeleníthető KAP Stratégiai Tervben is tudjanak a mostanihoz hasonló olyan közös kommunikációs felületet nyitni a gazdálkodókkal és pályázókkal, amin keresztül időben és személyesen tudják megismertetni velük az új időszak pályázati felhívásait, kritériumait, hogy minél többen részesülhessenek belőle.

Fotó: Vermes Tibor/AM

Polgári BankAgro NatúrtápSamu GazdaboltErforg-AimMizse-PlastDerula 05.28.Borda Gépipari Kft.Rollsped3commDigitas Kft.NektárplastBerek-VízAgroforte GrainMed-PlastSzilágyi HűtőPályázat Európa Kft.Metall KraftTitan ContainersGB TradeHotel Hunor - törölhetőMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőSteel ManufacturingDamisol Kft.VC 999 05.28.Máté-MetálDPMG Zrt.Charlie HűtőMAPEI 05.20.
PRINT LAPOK