Pályázatok
Milliárdok a méhészeknek
2024. March 29.
Megjelent az ágazat Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv szerinti támogatási programjának rendeleti szabályozása, így több mint 3 milliárd forintban részesülhetnek a méhészek, A támogatási kérelmeket első körben május 6-ig lehet benyújtani.

A források tovább segíthetik a méhészek munkáját és a méztermelést. A támogatási jogcímek, a forráskeretek, valamint a jogosultság feltételei és a kötelezettségek a korábbi Magyar Méhészeti Nemzeti Program eddig jól működő intézkedéseinek folytatását jelentik. A 2024-2027. évi végrehajtási időszakban a program európai uniós és a hazai társfinanszírozás mellett 14 támogatási területet tartalmaz, összesen évi 3,118 milliárd forint keretösszeggel.

A források méhészeti tudásátadásra és technikai segítségnyújtásra, a méhészeti ágazat versenyképességének fejlesztésére és a méhészeti marketingre is fordíthatók. Az egyes jogcímek, eszközök körét és a támogatási jogcímek forráskeretét, valamint a jogosultság feltételeit és kötelezettségeit részletesen a tartalmazza a jogszabály.

A méhészeti tudásátadás és technikai segítségnyújtás keretében hazai, illetve nemzetközi szakmai rendezvények szervezése és azokon való részvétel, szakmai tanulmányutak, méhészeti képzések, ismeretterjesztés, a szakmai szervezetek, valamint a szaktanácsadók tevékenysége, illetve a méhegészségügyi és környezetterhelési vizsgálatok is részesülhetnek támogatásban.

A források emellett felhasználhatók még a méhészeti marketing területen a piaci termékek ellenőrzésére, kommunikációs, promóciós tevékenységekre, valamint azok országos koordinálására. Lehetőség nyílik a versenyképesség fejlesztése terén a méhészeti szervezetek eszközbeszerzésére, a méhészeti tevékenység folytatásához és a vándoroltatáshoz szükséges új eszközök vásárlására, a méhkártevők és kórokozók elleni védekezésre, illetve az ellenőrzött tenyészanyag beszerzésére is.

A támogatási kérelmeket legkorábban március 31-én, vasárnap lehet benyújtani a Magyar Államkincstárhoz, elektronikus úton, támogatási célonként külön-külön, a MÁK honlapján közzétett közleményben foglaltaknak megfelelően.


Atukavíz2Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőFórum Plussz Kft,VC 999 05.02.Szalkai és TársaGordius Solution tenderAtukavíz1 05.01.-igMagyar Pékség Kft.Cincilla2Agrologica 04.17.Orbán KályhaFormula GPSzilágyi HűtőAtukavíz3Pályázat Európa Kft.CincillaSzamos AblakCharlie HűtőAgroforte GrainDPMG Zrt.Ivóvíz6GyümölcsgépHotel Hunor - törölhetőAgro NatúrtápDerulaMáté Metál 04.17.Horváth és HuszárHajdú László diófa banner - törölhető
PRINT LAPOK