Növény
Megtiltottuk az ukrán agrárimportot
2023. April 17.
Bekeményített a magyar kormány: Magyarország átmenetileg –2023. június 30-ig – megtiltja a mezőgazdasági termékek importját Ukrajnából

A kormány elkötelezett a magyar gazdatársadalom érdekeinek képviselete mellett, éppen ezért érdemi uniós intézkedések hiányában, Lengyelországhoz hasonlóan, átmeneti jelleggel megtiltja az Ukrajnából származó vagy onnan érkező gabona és olajosmagvak, valamint több más mezőgazdasági termék Magyarországra történő importálását – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető kifejtette: a jelenlegi piaci folyamatok folytatódása olyan komoly károkat okozna a magyar mezőgazdaság számára, hogy rendkívüli intézkedésekkel kell ezeknek gátat szabni. Az Európai Unióban már meg nem engedett termelési gyakorlatokkal, ennek következtében rendkívül alacsony termelési költséggel működő ukrán mezőgazdaság a teljes körű vámmentesség és szabad kereskedelemi lehetőségek birtokában az európai piacra a gabona és olajosmagvak mellett olyan nagy mennyiségű baromfit, tojást és mézet is kezdett exportálni, ami ellehetetlenítette a hazai és a közép-európai gazdálkodók értékesítési lehetőségeit.

A szakminiszter hangsúlyozta: a Magyarországra történő behozatal korlátozása átmeneti jellegű és 2023. június 30-ig tart, ez elegendő idő lehet érdemi és tartós megoldást jelentő uniós intézkedések meghozatalára, az ukrán áruk teljes körű vámmentességének, a szolidaritási folyosók működésének átgondolására. Az agrárium szereplői elvárják az európai mezőgazdaság tisztességes piaci viszonyainak biztosítását az Európai Uniótól.

NektárplastMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőErforg-AimGB TradeBorda Gépipari Kft.Pályázat Európa Kft.Metall KraftDamisol Kft.Derula 05.28.Digitas Kft.Máté-MetálHotel Hunor - törölhetőVC 999 05.28.Samu GazdaboltTitan ContainersAgroforte GrainCharlie HűtőSteel ManufacturingMAPEI 05.20.Szilágyi HűtőPolgári BankRollsped3commMizse-PlastAgro NatúrtápDPMG Zrt.Berek-VízMed-Plast
PRINT LAPOK