Pályázatok
Meghosszabbították az öntözési pályázatokat
2022. October 25.
A Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett „A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése” és „Az öntözési közösségek együttműködésének támogatása” című pályázati felhívásokra 2023. június 30-ig lehet a kérelmeket benyújtani.

A szaktárca szerint az öntözésfejlesztést, a vízgazdálkodási ágazat fejlesztését továbbra is kiemelt területként kezeli az Agrárminisztérium, ezért hosszabbította meg a két pályázat határidejét.

A beruházásokat támogató kiírás átfogóan biztosít fejlesztési forrást minden, az öntözéshez kapcsolódó tevékenységhez, így többek között tározóterek, új vízkivételei művek kialakításához, új öntözőgépek és csővezetékek telepítéséhez és az elavult öntözőrendszerek elemeinek cseréjéhez.

A gazdák ráadásul a mostani, a hosszabbítással egybekötött, módosításnak köszönhetően immár a csatornák kotrásához, karbantartásához szükséges gépek, például önjáró kotrógépek beszerzéséhez is igényelhetnek támogatást.

A kormány a rendelkezésre álló vízkészlet hatékonyabb felhasználását is szem előtt tartva ösztönzi a termelők öntözési közösségekbe szerveződését. Az öntözési közösségek együttműködésének támogatására kiírt, szintén meghosszabbított felhívás keretében a meglévő, közös érdekeltségű öntözőtelepek közös üzemeltetésére és az új öntözési beruházások előkészítésére lehet pályázni.

A két kiírás kapcsán már csaknem 50 milliárd forint támogatást kaptak a gazdák, a KAP Stratégiai Terv keretei között pedig 2022 után további 70 milliárd forintot terveznek erre a célra fordítani. A szaktárca és a kormány célja, hogy az öntözött területek nagysága a következő években folyamatosan és jelentősen emelkedjen, hiszen, amint az idei, súlyos aszályhelyzettel érintett évben különösen megmutatkozott, biztonságos termelést alapvetően csak öntözéses körülmények között lehet folytatni. 

A pályázati felhívások részletei megtalálhatóak a www.palyazat.gov.hu honlapon.

 

Agria BiztosításTexor Kft.Liemzo3commLidra bannerHáromkő Bt.WiraxSapiro TranszCemolkerBorda Gépipari Kft.Mizse-PlastAtukavíz Kft.Felső-Bácskai AgrolaborBánfi Kft.Király-SzerszámLaborniteRóna Tamás Kft.CrhysatoxAgromenza Nanosegment/Digitális birtok bannerKaszás OltványRichter MérnökirodaKovács GépszerHidromechanika Kft.Bánfi Kft.Vass AcélszerkezetNovomixRoyal Nyomda
PRINT LAPOK