Pályázatok
Meghosszabbították a tanyafejlesztési pályázatot
2022. October 31.
2023 júniusáig meghosszabbította az Agrárminisztérium a tanyafejlesztési pályázatot, azzal a céllal, hogy javuljon a tanyákon élők életszínvonala az alapvető infrastrukturális elemek és szolgáltatások fejlesztésével.

A Bács-Kiskun megyei Zsanán Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár jelentette be a hírt a Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete fennállásának 25. évfordulóját ünneplő szakmai konferencián. Elmondta: továbbra is elérhetővé teszik minden tanyán élő ember számára akár az energetikai, akár a többi elemi infrastrukturális fejlesztést szolgáló lehetőséget, ami a gyakorlatban akár négymillió forint vissza nem térítendő támogatást is jelenthet.

A 2023-ban induló új agrár- és vidékfejlesztési támogatási rendszer tervezésekor a vidéki kistelepülések és tanyás térségek infrastruktúrafejlesztésére, energetikai, turisztikai vagy fejlesztési együttműködéseire 100 milliárdos nagyságrendű forrást állítottak be, ezzel biztosítva, hogy az életszínvonal-emelést, a háttérfejlesztést a következő időszakban is lehessen végezni. Magyarországon a tanyás térségek hatalmas területet ölelnek fel, főként az Alföldön, ahol nagyon sok egyedülálló, magányos idős ember él, akik számára a szolgáltatások, a gyógyszer- vagy élelmiszerbeszerzések nagyon gyakran csak a falugondnokok közreműködésével érhetők el.

Feldman szerint a kormány számára kiemelten fontos, hogy több száz településen a falugondnokok elkötelezett, odaadó munkával segítséget, törődést és nagyon gyakran társaságot is jelentenek az idős embereknek. A Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesületének szervező munkája pedig azért fontos, mert keretet ad, szakmai támogatást nyújt a gondnokságot vállaló embereknek, és ezáltal lényegében hozzájárulnak egy élhetőbb magyar vidék megteremtéséhez.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években kiemelt figyelmet fordítottak a tanyás térségek fejlesztésére. Nemzeti költségvetésből eddig kilenc alkalommal hirdették meg a Tanyafejlesztési Programot, amelynek révén több mint 13 milliárd forint értékben tudtak 3.400 tanya megújításához hozzájárulni. A nemzeti költségvetésen túl, uniós forrásból pedig mintegy nyolc milliárd forintot fordítottak a víz- és a szennyvízhálózat, az áramellátás vagy éppen az energetikai rendszerek korszerűsítésére, ami élhetőbb tanyákat, jobb életszínvonalat jelent az ott élők számára.

Csörszné Zelenák Katalin, a Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesületének ügyvezetője felidézte: szervezetüket 1997. október 31-én 16 tanya- és falugondnok alakította meg Kelebián. A ma már öt megyét átfogó szervezet működési területén - Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében - 210 településen 309 falu- és tanyaszolgálat működik. Az ügyvezető szerint a falugondnokság hozzájárul a közösség, a helyi társadalom alakításához, fejlesztéséhez, a civil szféra erősítéséhez, illetve az életminőség javításához. Az egyesület 25 éve ezt a munkát generálja, gondozza és segíti.

 

 

Szilágyi HűtőHotel Hunor - törölhetőMizse-PlastTitan ContainersDPMG Zrt.VC 999 05.28.Charlie HűtőNektárplast3commSteel ManufacturingMAPEI 05.20.Derula 05.28.RollspedPolgári BankErforg-AimBerek-VízPályázat Európa Kft.Med-PlastAgroforte GrainAgro NatúrtápGB TradeDigitas Kft.Máté-MetálBorda Gépipari Kft.Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőSamu GazdaboltDamisol Kft.Metall Kraft
PRINT LAPOK