Köztér
Meghosszabbították a kamattámogatási programot
2023. January 07.
Az aszály által sújtott mezőgazdasági termelők számára nyújtott Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel emelt szintű, legfeljebb 14 százalékos kamattámogatásának 2023. március 31-ig történő meghosszabbításáról született döntés.

Az idei évben tapasztalható, történelmi léptékű aszályhelyzet, az energia- és takarmányárak robbanásszerű emelkedése komoly terheket jelent a gazdálkodóknak. Ezért az agrárvállalkozások számára bevezetett, kiemelten kedvező kamatozású, szabad felhasználású folyószámlahitel felvételének lehetőségét 2023 első negyedévében is biztosítja az agrártárca.

Az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel emelt szintű kamattámogatással segített konstrukcióját állattartók és az igazoltan aszálykárral érintett növénytermesztők vehetik igénybe. A mostani döntéssel a megkötött hitelszerződések hatálybalépési idejét 2023. március 31-ig meghosszabbítják. Az állami kamattámogatás mértéke legfeljebb 14 százalék úgy, hogy a hitelek induló éves kamatterhe a kamattámogatás figyelembevételével ugyancsak nagyon kedvező, jelenleg 6-7 százalékos mértékű. Az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel normál kamattámogatás mellett természetesen ezen időpontot követően is igényelhető lesz.

Az Agrárminisztérium azt is az érintett gazdálkodók figyelmébe ajánlja, hogy az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel alapkonstrukciójához kapcsolódóan is fontos változás történt azzal, hogy az Európai Bizottság jelentősen megemelte az ukrán-orosz konfliktus miatt kialakult gazdasági nehézségek enyhítését szolgáló, korlátozott összegű támogatások keretösszegeit és a támogatások odaítélhetőségének határidejét. Ennek alapján a 2023. december 31-ig hatályba lépett, Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitellel rendelkező vállalkozások is a magasabb keretösszeg (élelmiszer termelők, illetve mezőgazdasági termék feldolgozó/forgalmazók esetében: 2 millió euró,  mezőgazdasági termelők esetében: 250 ezer euró; halászati ágazat esetében: 300 ezer euró) terhére  vehetik igénybe a  konstrukcióhoz kapcsolódó  kamat és kezességi díj támogatást.

A szaktárca leszögezi, hogy az államilag támogatott forgóeszközhitel programok hozzájárulnak a történelmi léptékű aszály által okozott károk következményeinek enyhítéséhez. A mezőgazdasági termelés folyamatosságának biztosítása az élelmiszerellátás biztonságának megőrzése érdekében elengedhetetlen.


Berek-VízDPMG Zrt.NektárplastErforg-AimDigitas Kft.Damisol Kft.Agro NatúrtápSamu GazdaboltHotel Hunor - törölhetőMizse-PlastPályázat Európa Kft.Med-PlastBorda Gépipari Kft.Derula 05.28.Titan ContainersMetall KraftSteel ManufacturingMAPEI 05.20.VC 999 05.28.Charlie HűtőPolgári BankRollspedMáté-MetálSzilágyi Hűtő3commAgroforte GrainGB TradeMagyar Kukorica Klub banner - törölhető
PRINT LAPOK