Növény
Megállapodás gabonaügyben
2023. May 03.
Megszületett az uniós szintű megállapodás az ukrán gabonaimport tilalom ügyében, négy termékre, a búzára, kukoricára, napraforgómagra és repcemagra terjed ki a védintézkedés.

Nagy István agrárminiszter megfogalmazása szerint Brüsszel engedett az öt tagállam, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia nyomásának, elismerte a régióban kialakult piaci helyzet súlyosságát és a gyakorlatban egy rendkívüli védintézkedés alkalmazásával lehetővé teszi több mezőgazdasági termék Ukrajnából e tagállamok területére történő behozatalának tilalmát egészen addig, amíg a jelenlegi rendkívüli piaci helyzet fennáll.

A megállapodás négy termékre, a búzára, kukoricára, napraforgómagra és repcemagra terjed ki, e termékek Magyarországra történő behozatala tehát a jövőben is tilos lesz. A hazai importtilalomra vonatkozó szabályozást akkor vezetik ki, amikor majd a Brüsszel által bevezetendő intézkedés kezdődik, így fenntartható a behozatali tilalom folyamatossága.

A tárcavezető közölte: megerősítették számunkra, hogy az Európai Bizottság 100 millió euró összegben rendkívüli támogatást is javasol a határmenti tagállamok gazdáinak, amelyet az öt tagország között osztanának szét arányosan.

Miniszterünk leszögezte: a piaci zavarok akkor oldódnak meg, ha az ukrán gabona ismét a hagyományos útvonalakon tud eljutni célországaiba, Afrikába és a Közel-Keletre, ezt Magyarország továbbra is támogatja. Ugyanakkor hazánk mindent megtesz azért, hogy az ország minőségi élelmiszerekkel való ellátása biztosított legyen. A magyar családok asztalára csak jó minőségű, szigorúan ellenőrzött, biztonságos élelmiszerek kerülhetnek.


SwisspartsZambelli Colorfer Kft.Eurogreen TiszafaContireg Kft.Domokos SándornéAgrofolkerGeoteam LambdaEuroklímaMarázplastRóna TamásCad-ServerThermodamSamu GazdaboltAmbrus Acél bannerHalaspackNektárplastHotel HunorGB TradeMIzse-PlastOtisBordaSóstótargMSG Kft.Újvári FOrgácsolóGordius InoxMeva-HuCemolkerWirax
PRINT LAPOK