Köztér
Már tizennyolc natúrparkunk van
2024. May 12.
Az ország területének több mint tíz, a hazai településeknek pedig mintegy tizenegy százalékára terjed ki a natúrpark megjelölés – hangzott el a Hajdú-Bihar vármegyei Egyeken, a Magyarországi Falumegújítás Díj átadó ünnepségén.

Agrárminiszterünk szerint a natúrparkok az együttélésre és a fenntarthatóságra hívják fel a figyelmet, és ma már szinte hálózatban működnek. A rendezvényen átadta az öt település együttműködésében létrejött Hortobágyi Tisza mente Natúrpark címbirtokosi igazolását. Ezzel tizennyolcra nőtt a Magyarországon működő natúrparkok száma.

Az agrártárca vezetője úgy fogalmazott: az igazolás annak a munkának az elismerése, amelyet a natúrparkot létrehozók a környezetéért és „mindannyiunk jövőjéért” tesz. Az öt település (Ároktő, Egyek, Tiszabábolna, Tiszadorogma és Tiszacsege) együtt óriási erőt mutatott fel. „Együttesen szervezték meg a feladatokat, közösen készítették el a részletes értékfelmérést és a tájegységi szintű értéktárat” - emelte ki a miniszter. Beszédében leszögezte, közös akarat és közös cél megőrizni és bemutatni a természeti és kulturális örökséget és az arra épülő kultúrát. Mindez magával hordozza a fenntartható térségfejlesztést, a környezeti nevelést, a szemléletformálást és legfontosabbként a tájidentitás erősítését.

A Magyarországi Falumegújítási Díj 2023 programban tizenöt települést díjaztak vagy ismertek el. Az első helyet a Nógrád vármegyei Varsány nyerte el a falufejlesztés legkiemelkedőbb minőségű megvalósításáért. A település ezzel Magyarországot képviseli majd az Európai Falumegújítási Díj rendezvényén.


Máté-MetálSteel ManufacturingHotel Hunor - törölhetőDPMG Zrt.VC 999 05.28.Titan ContainersGB TradeSzilágyi HűtőMed-PlastDamisol Kft.Samu Gazdabolt3commMetall KraftMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőAgroforte GrainDigitas Kft.Mizse-PlastBorda Gépipari Kft.MAPEI 05.20.Polgári BankBerek-VízPályázat Európa Kft.Erforg-AimDerula 05.28.Charlie HűtőRollspedNektárplastAgro Natúrtáp
PRINT LAPOK