Köztér
Magyar-szlovák egyeztetés
2024. February 11.
Tovább erősítjük az együttműködést az agrárium területén Szlovákiával, közölte Nagy István, aki Richard Takáccsal, Szlovákia új mezőgazdasági és vidékfejlesztési tárcavezetőjével tárgyalt Budapesten.

Az agrárminiszterek az ukrán gabona okozta piaci nehézségekről, az európai gazdatüntetésekről, kereskedelmi és állategészségügyi kérdésekről is szót váltottak a megbeszélésen. Nagy István úgy vélekedett: „fontos, hogy mindig a legjobbat tudjuk kihozni a közös ügyeinkből, ha összefogunk, akkor könnyebben tudjuk az érdekeinket érvényesíteni”.
Kifejtette, a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terve új feltételeket hozott, ezért a tanácsadói és a falugazdász hálózatot megerősítette Magyarország. Elmondta: a magyar agrártámogatási rendszer hatékonyságát mutatja, hogy a merőben új, komoly feltételeket és követelményeket támasztó uniós szabályrendszer keretei között is meg tudtuk teremteni a feltételeit annak, hogy emelt összegű, 70 százalékos támogatási előleget fizessünk 136 ezer gazdának. A múlt év finanszírozási nehézségei közepette ennek óriási jelentősége van az egyes gazdaságokban. Ez a hatalmas számú gazdálkodó nagyságrendileg 80 százaléka a jogosultaknak.

Az ukrán mezőgazdasági termékek okozta piaci nehézségekkel összefüggésben a találkozón a magyar tárcavezető arról beszélt, hogy Magyarország a magyar gazdák érdekeit szem előtt tartva, érdemi uniós intézkedések hiányában továbbra is fenn kívánja tartani a behozatali tilalmat.
Nagy István tájékoztatta kollégáját, hogy az európai országokhoz hasonlóan a magyar gazdák is tüntetni fognak a brüsszeli bürokraták agrárpolitikai intézkedéseivel szemben. Magyarország azt szeretné, ha minél több tagállam támogatná az ukrán mezőgazdaság fenyegetésével szembeni küzdelmünket Brüsszelben. Hangsúlyozta: északkeleti szomszédunk esetleges európai uniós csatlakozása tartósan nehézzé tenné az európai és a magyar termelők megélhetését, hiszen az EU-s előírások kötöttségei között dolgozó termelők nem tudnak versenyezni a globális nagytőke tulajdonában álló, többszázezer hektáros ukrán gazdaságokkal, amelyek jóval enyhébb szabályok betartásával termelnek.

Nagy István az infláció letörésével kapcsolatos kormányzati intézkedésekről is beszélt, példaként említve az élelmiszerárstopot és az online árfigyelő rendszert. Az utóbbi kezdeményezés a piaci verseny élénkítését és a kiskereskedelmi piacon az árak átláthatóságának fokozása érdekében a fogyasztók igényeit szolgálta. Az árfigyelő által érintett termékkategóriáknál jelentős részében figyelhető meg árcsökkenés. Az agrártárca emellett kiemelt figyelmet fordít a magyar termékek támogatására és népszerűsítésére.

Miniszterünk Magyarország uniós elnökségével kapcsolatban arról is beszélt, hogy a Közös Agrárpolitika 2027 utáni szabályaira vonatkozó tárgyalások keretében a válsághelyzetek kezelésére kívánják helyezni a hangsúlyt. Emellett figyelmet fordítanak az élelmiszerpazarlás elleni fokozott fellépésre az aktuális kihívásokra adandó válaszok, a jó gyakorlatok bemutatása érdekében. Továbbá nagy hangsúlyt helyeznek az Európai Unió élelmiszer-szuverenitásának megőrzésére is. Kiállunk azon alapelv mellett, hogy a harmadik országból származó termékeknek is ugyanolyan szabályoknak kelljen megfelelniük, mint az unióban termelt élelmiszereknek - fűzte hozzá Nagy István.


Wirax Kft.Hotel Hunor - törölhetőAlbaNord 07.10.CoolCleanÚjvári - Forgácsolóműhely Kft. 07.02.Zambelli COLORFERR Kft.07.02.Szentmihályi-gép Kft.MAPEI 07.10.SZTEKrátkiElsóTMKVanessia 07.10.Lévay Stúdió 07.10.Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőKovács Imre e.v.Lábatlan VasbetonModinvestTenzi Kft.Varga és Tsai Kft.Bureau Veritas 07.10.Farkas és TársaiMeva-hu
PRINT LAPOK