Köztér
Magyar-maláj agrárkapcsolatok
2023. July 20.
Kereskedelmi, növénynemesítési, oktatási és tudományos szinten is szorosabbra kell fűzni a magyar és a maláj kapcsolatokat. Malajzia fontos partnere Magyarországnak, ezért törekedni fogunk arra, hogy a jövőben is gyümölcsöző kapcsolatot ápoljunk.

Ezt közölte Nagy István agrárminiszter, aki Datuk Seri Haji Mohamad bin Sabuval, Malajzia mezőgazdasági és élelmezésbiztonsági miniszterével egyeztetett.

A magyar tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a két ország között nagy távolság van, de a problémáink közösek, amikre együttes megoldásokat kell találnunk. Példaként említette a globális éghajlatváltozást, ami a biztonságos élelmiszer-ellátást központi kérdéssé teszi.

Miniszterünk szerint azért kell dolgoznunk, hogy a gazdasági kapcsolatokat megerősítsük és a koronavírus-járvány előtti szintre emeljük. A vetőmagtermesztésben kiváló pozíciót foglalunk el világviszonylatban is, hazánkban van ugyanis az egyik legnagyobb génbank, amin keresztül gyakorlati válaszokat tudunk adni a változó klíma jelentette kihívásokra. További lehetőségek rejlenek még a tenyészállataink exportálásában és a kész termékekben is, mint a sertés-, a marha- vagy a nyúlhús. Ebben az együttműködésben a miniszteri találkozót követően fontos szerep hárul majd a szakértők munkájára és a regionalizációra is.

Nagy István beszélt arról is, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen több maláj diák is ösztöndíjjal tanul. Ők a garancia arra, hogy a politikai és gazdasági kapcsolataink is sikeresek legyenek a két ország között. Ezek a hallgatók ugyanis ismerik egymás kultúráját és működését, a barátságokon keresztül pedig a gazdaságaink is eredményesebbek lesznek.

De nemcsak a hallgató-, hanem a kutatócserében is előre kell lépnünk, hiszen a szélsőséges időjárás jelentette kihívásokra közös válaszok kellenek. Az élelmiszer-ellátás biztonsága kulcskérdés, ezért hazánk új élelmiszer stratégiát alkotott, ami nagyfokú modernizációval és a digitalizációval jár együtt. A precíziós technológiákat a biztonságos élelmezésben kamatoztatjuk, a tapasztalatainkat pedig készek vagyunk megosztani.

Mindemellett miniszterünk szerint közösen kell dolgozni azért, hogy a két ország közötti export és import megsokszorozódjon. Magyarország olyan kapuja lehet Malajziának, amelyen keresztül a termékeiket eljuttathatják az uniós piacokra is.

A tárcavezetők a találkozó keretében egy szándéknyilatkozatot is aláírtak a két ország közötti mezőgazdaság területén történő együttműködésről.

Címlapfotó: Fekete István/AM

Hajdú László diófa banner - törölhetőAgroforte GrainSzilágyi HűtőSzamos AblakAtukavíz1 05.01.-igSzalkai és TársaDerulaFormula GPCincilla2Charlie HűtőHorváth és HuszárDPMG Zrt.Agrologica 04.17.Fórum Plussz Kft,Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőAgro NatúrtápGordius Solution tenderGyümölcsgépAtukavíz2Pályázat Európa Kft.VC 999 05.02.Atukavíz3CincillaMagyar Pékség Kft.Hotel Hunor - törölhetőOrbán KályhaIvóvíz6Máté Metál 04.17.
PRINT LAPOK