Állat
Magyar kutyafajták: a vizsla
2022. November 20.
Komondor, kuvasz, puli, pumi, mudi, magyar vizsla, drótszőrű magyar vizsla, magyar agár, erdélyi kopó - a magyar kutyafajtáknak helye van a megbecsült nemzeti értékek között.

A magyar állam a magyar kutyafajták felett tenyésztői felügyeletet lát el, ingyenessé tette törzskönyvezésüket, emellett néhány éve a kilenc magyar kutyafajta bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe. A kuvasz, a komondor és a puli után most a magyar vizslát mutatjuk be.

A rövidszőrű magyar vizsla világszerte az egyik legismertebb magyar vadászkutya.Értelmes, barátságos, kiegyensúlyozott és sportos. Szimata kitűnő, kiváló az elöl járó kutya szerepében, s vízben is szívesen apportírozik. Emellett rendkívül kitartó és gyors. Azonban a vadászaton kívül más lehetőségek is vannak a foglalkoztatására, hiszen például megfelelő tréning után vizslája kísérheti Önt kerékpározás, joggingolás során. Mivel ez a kutyafajta szorosan együttműködik gazdájával, az olyan közös elfoglaltságok is szóba jöhetnek, mint az agility vagy az obedience. Ezen kívül ezt a sokoldalú és tehetséges négylábút érdeklik az olyan feladatok, amelyekhez szüksége van az eszére és leleményességére, no meg az orrára. Sok magyar vizsla lelkesedik a mentőkutya szerepért, s jól kiképezhető erre a feladatra – s még vízi mentésben is nagyon jók tudnak lenni. Ugyan a legtöbb kölyök vagy fiatal vizslának még vannak fenntartásai ezzel a nedves elemmel szemben, azonban felnőttként általában már szeretik a vizet. Igyekezzen megtalálni, melyek azok a közös programok, amelyek a legtöbb örömöt okozzák Önnek és kutyájának!

Eredet
Régi magyar vadászkutya, amely több fajta keresztezéséből alakult ki. Már honfoglaló őseink mellett, akik szenvedélyes vadászok voltak, feltűnt egy vadászkutya, amely követte őket a vándorlások során a Kárpát-medencébe. Sárga, esetleg barna színű, néha foltos volt és a vadászat minden mozzanatánál segítségére volt a vadásznak. Ez a mára kihalt kopó volt a mai magyar vizsla őse. Legkorábbi ábrázolása az 1100 és 1120 között készült Codex Albensisben található, de a Képes krónikában is felbukkan a „kajtárkodó kopó” képe. A Hunor és Magyar találkozása a csodaszarvassal című képen négy jól felismerhető vizsla látható. A vizsla említésével nemeseink levelezésében is gyakran találkozhatunk. A magyar nyelvben a vizsla szót, valószínűleg a vigy, vizs, vis alakból képezték, melynek jelentése vigyáz vagy vizslat.

A török hódoltság korában megjelent hazánkban a törökök sárga vadászkutyája a sloughi, amely kereszteződött az itt élő vadászkutyákkal és kialakult vizslánk alaptípusa. Az 1731-ből származó adat szerint a trencséni Zay család kezdett először foglalkozni a tenyésztésével, és valószínű, hogy egy Angliából származó spanyol vizslát is bevontak a tenyésztésbe. Ekkor még a vizsla gesztenyebarna színben vagy fehér jegyekkel is létezett. A 19. század végén megritkult az állomány, ekkor vonták be a tenyésztésbe a pointert és a német rövidszőrű vizslát.

1920-ban megkezdték a fajta törzskönyvezését, 1928-ban elkészült a fajtaleírás (standard), és 1935-ben az FCI bejegyezte a hivatalosan elismert fajták közé. A második világháború után a veszteségeket pótlandó a gödöllői tenyésztelepen indult újra a tenyésztése. Ma már a világon az egyik legismertebb magyar fajta, amelynek jelentős állományai vannak Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban. Tiszta vérűként viszonylag rövid ideje, mintegy 80 éve tenyésztik.

Küllem
A magyar vizslákra jellemző az elegáns megjelenés, a könnyed felépítés és a harmonikus mozgás. A vizslakölyköknek a szeme általában kék, de később barnára vált. Testalkata szikár, a szépség és erő harmóniáját tükrözi. Középnagy, 52–64 cm marmagasságú, 18–29 kg súlyú (egyes megtermett példányok akár a 35 kg-ot is elérhetik). Színei: zsemlesárga, arany, vörösbarna.

Jellem, nevelés
A vizslák között a legsokoldalúbbnak tartják, amely egyedül végzi el a pointerek, szetterek és a többi vadászkutya munkáját, szóval igazi mindenes. Helyt kell állniuk vízen, mezőn, erdőben is. Kiváló a szaglásuk, a levegőben terjedő szagokat (persze a körülményektől függően, mint például páratartalom, szélerősség, hőmérséklet) akár 150 méterről is megérzik, így a megsebzett vadat is könnyen megtalálják, és megfelelő távolságból „megállják”. Amikor megmozdul a vad, a vadásznak kell eldöntenie, hogy lelőhető-e a vad vagy sem, ezalatt a vizslának egy helyben kell maradnia. Az elejtett vadat készségesen a gazdájuk elé viszik.

A rövid szőrű magyar vizsla nemcsak vadászkutya, hanem a család kedvence és a gyerekek játszópajtása is, hiszen intelligenciája, alkalmazkodóképessége minderre alkalmassá teszi. Szeret tanulni, készséges és mindig nagyon engedelmes is. Bár rendkívül könnyen tanítható, házőrzőnek nem alkalmas: a besurranót éppúgy körülrajongja, mint a közeli barátot. Tökéletes házikedvenc az aktív életet élő emberek számára.

A gazdájához és családjához hihetetlenül kedves és hűséges. Nagyon szeret apportírozni és úszni, kiváló a szaglása és rendkívül kitartó, szívesen tölti idejét otthon, a család társaságában. Kedveli az embereket, hűvösebb napokon pedig nem szeret a szabadban időzni. Ha a harsány követelőzés hatására beengedjük, rövidesen kiderül: a magyar vizsla valójában kanapéspecialista. A szőnyegeket és a fotelokat egyaránt köztes fekvőbútornak tekinti. A végcél egyértelműen a heverő, és ha sikerült elhelyezkednie, gyakran juttatja kifejezésre azt az óhaját, hogy valaki takarja is be. A család zsarnokával szemben minden ellenállás eleve reménytelen. Ha nem érkezik a takaró, morog, és közben csóválja a farkát. Haragja rettenetes: szélsőséges esetben akár tíz percre is megsértődhet. Nem csoda, hogy senki nem mer szembeszállni vele.

Mivel a vizsla erőteljesen kötődik gazdájához, s szívesen alárendeli magát annak, kiképzése, nevelése könnyű. Elég értelmes ahhoz, hogy felfogja, mit kívánnak tőle, és nagyon szeret a gazdája kedvében járni. A hanghordozáson kívül más eszközökkel csak igen ritkán kell fegyelmezni, de ajánlatos vele mindig következetesnek és egyértelműnek lenni. A túlzott keménységnek nincs helye ennél az érzékeny négylábúnál, s tartósan megzavarhatja a bizalmi viszonyt. A jólnevelt magyar vizslához vezető úton a szeretetteljes következetesség a döntő faktor. Ugyan nagy örömét leli a tanulásban, s szívesen teljesíti a parancsokat, kezdőknek csak korlátozott mértékben javasolható. Nagy munkakedvvel és igyekezettel kombinált érzékenysége jó adag kifinomult érzéket és know how-t kíván a kutyatartótól. A kölyökkori szocializáció és bizonyos dolgok bevésődése – mint minden kutyafajta esetében - meghatározó jelentőségű. Sok vizslatartó beszél arról, hogy kedvencük különösen jó emlékezőképességgel bír – ami úgy a pozitív, mint a negatív dolgokra igaz. Ez a fajta a későn érők közé tartozik, ami csak 3, olykor akár csak 4 éves korában válik felnőtté.

Társas viselkedésével csak nagyon ritkán adódnak problémák, ez a kutya remekül megfér a fajtársaival. Ha megfelelő volt a szocializációja, akkor az egyéb háziállatokkal, valamint általában a gyerekekkel is jól kijön. Egyetlen hátránya kajlasága, és olykor túlzott szeretetigénye, ami megnyilvánulhat korai ébresztés, fejjel való fellökés, vagy felugrálás formájában.

Etetés, ápolás
Magyar vizslájának minőségi táplálékot adjon és mértékkel, hogy ezzel is segítse megőrizni a kutya atletikus testalkatát. Száraztáp esetében reggelente mérje ki a napi mennyiséget, s több adagban kínálja azt fel kedvencének! A kölyöknek eleinte 4 adagra, míg felnőtt kutyának 2 adagra ossza a napi száraztáp-adagot! Étkezések után pedig legyen lehetősége a kutyának egy kis emésztést elősegítő alvásra. Ezáltal elkerülhető a veszélyes gyomorcsavarodás.

A magyar vizsla rövid szőrzetéhez nem tartozik aljszőrzet, s így az nem is igényel különösebb ápolást. Ennek ellenére már kölyökkorban hozzá kell szoktatni a kutyust a rendszeres szőrzet-keféléshez. Ez erősíti a kutya és gazdája közötti kötődést, emellett a szőrzetváltás idején kihulló és elhagyott szőrszálak mennyisége is csökken. S akkor sincs gond, ha kedvence kissé koszos lett az erdőn-mezőn való szaladgálásban, hisz a szennyeződés a legtöbb esetben könnyen kifésülhető, ha már megszáradt. Fürdetnie csak akkor kell kutyáját, ha az elengedhetetlenül szükséges. Rendszeresen ellenőrizze lelógó füleit, nem lát-e azokban szennyeződést vagy gyulladást! A fülekben uralkodó nedves-meleg klíma kedvez a baktériumok szaporodásának . Ha a fülek koszosak lennének, orrtisztító nyújthat segítséget. Ha a kutya kellőképpen sokat mozog, karmai maguktól lekopnak.

A kevésbé elterjedt drótszőrű magyar vizslával szemben a rövid szőrű inkább alkalmas lakásban tartásra, bár szőre egész évben hullik, ezért rendszeres kefélést igényel. Igazi „kanapé-specialista”, sőt télen a rövid szőrzete nem mindig nyújt megfelelő védelmet a metsző hideg ellen.


ContiregHotel HunorMizseplastEupackWiraxQS 2000LabornumLani ÉpítőSwisspartsElső Beton bannerAkvastop Gordius InoxEtiveraKer-TészDe-Ba Kft.EndilineHunlandSzilvási GroupCad-ServerColasDinaxTermo Kft.NektárplastStarfol PluszHorizont GlobalHunitechKaszás OltványHerbamix
PRINT LAPOK