Állat
Magyar kutyafajták: a kuvasz
2021. December 01.
Komondor, kuvasz, puli, pumi, mudi, magyar vizsla, drótszőrű magyar vizsla, magyar agár, erdélyi kopó - a magyar kutyafajtáknak helye van a megbecsült nemzeti értékek között.

A magyar állam a magyar kutyafajták felett tenyésztői felügyeletet lát el, ingyenessé tette törzskönyvezésüket, emellett néhány éve a kilenc magyar kutyafajta bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe.
A kuvasznak nem csak múltja van, jövője is lesz, mert nemcsak szép, de hasznos is, kiváló őrző-védő tulajdonságokkal rendelkezik. Sorozatunk első részében ezt a remek jószágot mutatjuk be.

Fajtastandard
A kuvasz a juhász- és pásztorkutyák kategóriájába tartozik. Szőre és nagy, harmonikus testalkata miatt megjelenése lenyűgöző. Bundája erős, hullámos, fehér vagy elefántcsont színű. A kanok mellkasát többnyire “sörény” borítja. Nagyon izmos, erős csontozattal rendelkezik. Testfelépítése arányos, szikár és izmos, testtömege 37-62 kg, a kanok, mint szinte minden fajtánál, általában nagyobbak, súlyosabbak. Marmagassága 66-76 cm. Feje ék alakú, nemes. Fülei tompa V-alakot formáznak, fejhez simulnak. Szemei sötétbarnák, tekintetük élénk, értelmes. Járása könnyed, tekintélyt parancsoló. Farka alacsonyan tűzött, lefelé hajló, dús szőrzet borítja. Várható élettartama 10-12 év. Szőre minden időjáráshoz alkalmazkodik. Télen a testét sűrű bunda borítja, ezért jól tűri a hideg, zord időjárást. Nyárra levedlik, így a meleg sem okoz számára problémát.
Kifejezetten kertes házba ajánlott, ahol tágas tér áll rendelkezésére. Mivel régebben tanyákat védett, így mindig is szüksége lesz kellő nagyságú területre.

Múlt, eredet
A kuvasz a magyar kutyafajták közül az egyik legrégebbi nyájőrző kutya, talán ősibb, mint a komondor. Elődei a honfoglaló magyarokkal kerültek a Kárpát-medencébe, akik nyájak őrzésére használták a ragadozó vadállatok és a rablók ellen. Fejlett vadászösztönét felismerve a XX. század elejéig, előszeretettel alkalmazták vadászatra is. A pásztorkodás megszűntével a tanyák és vidéki kúriák nyájőrzőkutyája lett. Hajdan vadászkutyaként medve-, bölény-, és őstulokvadászatnál is alkalmazták, napjainkban inkább gazdaságok és házak őrzésére használják.

Jellem, nevelés
A kuvasz nagyon domináns, erőteljes jellemű, csodálatos őrző-védő kutya. Területét mindig óvja az idegenektől, akikkel szemben úgy viselkedik, ahogyan azt gazdájától látja. Intelligens, önálló és független. Megfelelő szocializáció mellett nem agresszív, így gyermekek mellé is ajánlott, ám ehhez szüksége van egy határozott és nyugodt gazdára, aki már kölyökkorától elkezdi nevelését. Egygazdás kutyának tartják, de emellett könnyen megtalálja helyét családja falkájában. Szeretetigényes és munkakedvelő, s ha érzi, hogy fontos és megbecsült tagja a családnak, azt örök hűséggel és védelemmel hálálja meg.

Az első másfél év döntő jelentőségű a juhászkutyák személyisége szempontjából. Nem ajánlott a kölyköt kizárólag a házban vagy csak a szabadban tartani, mivel szüksége van a családi kötődésre, az olyan környezeti ingerekre, mint a porszívó vagy az utcazajok. Ezáltal válik olyan kiegyensúlyozott felnőtté, akit az ilyen hétköznapi körülmények nem billentenek ki nyugalmából. Érdemes már kölyökként kutyaiskolába vinni, ahol fajtatársakkal és emberekkel is ismerkedhet, emellett szociálisan is megerősödik. Makacs észjárása miatt csak akkor nevelhető könnyen, ha szabad akaratából kötődhet egy hozzáértő, erős, ugyanakkor erőszakmentes irányítóhoz. Szeretettel és tisztelettel engedelmeskedik „falkavezérének”, aki képes őt nap mint nap következetesen és agresszió nélkül vezetni. Csak ilyen körülmények között kész egy kuvasz alárendelni magát, ami elengedhetetlen, ugyanakkor az önállóságát is megőrizheti.

Mint minden fajtának, a kuvasznak is szabad mozgásra és tágas kennelre van szüksége. A láncra kötést, tartós kennelben tartást nem tűri. Az ingerszegény környezetet, a gazdával való rendszeres kapcsolat hiányát, a szeretetet nélkülöző, igazságtalan bánásmódot, a követelménymentes életet nehezen viseli. Ahhoz, hogy valóban engedelmes és kiegyensúlyozott, kutya legyen, erős, határozott gazda szükséges, aki ki tudja elégíteni munka- és térigényét, rendszeres foglalkozást, feladatokat igényel. Szereti a hosszú sétákat. Ki lehet képezni terelő- vagy mentőkutyává. Egy igazi kuvaszélethez elengedhetetlen a saját terület, ahol legkedvesebb tevékenységének hódolhat, nevezetesen az őrzésnek és egyben integrálódhat a családba is. Kis területű portákra, lakásokba nem való.

A kuvasz önálló, területét védő és éber kutyának számít. Jellemző rá a lojalitás és a bátorság, szorosan kötődik gondozójához vagy a számára családot nyújtó emberekhez, a gyerekek szeretetreméltó társa. Ugyanakkor a területén megjelenő idegen emberekkel vagy állatokkal szemben mindig bizalmatlanul, sőt ellenségesen lép fel, semleges terepen inkább távolságtartó. Ha fajtájának igényei szerint szeretetteljes és következetes nevelésben részesül, kiegyensúlyozott felnőtt válik belőle. A korlátok hiánya agresszivitáshoz vezethet nála, ami testalkata és gyorsasága miatt veszélyes következményekkel járhat.

Etetés, ápolás
A nagy testű kutyák többet esznek, mégsem ezen egyetlen szempont szerint kell a kuvasz számára eledelt választania. Magas hústartalmú és az alacsonyabb értékű gabonáktól mentes táp vásárlása ajánlott. A színhúsból nyert kiváló minőségű fehérje hozzájárul, hogy a nagyméretű kutyák erősen igénybe vett mozgásszervei megfelelő támogatást kapjanak. Kölykök esetén külön ügyelni kell arra, hogy nagy testű fiatal kutyák számára alkalmas eledelt kapjanak, mivel a túl sok tápanyag miatt az izomzat gyorsabban fejlődhet, mint ahogy a természet azt diktálná. Mindez akár csontvázat érintő problémákhoz is vezethet. Óvja négylábúját a gyomorcsavarodástól, ezért mindig sétáltatás után etesse őt meg, ezt követően hagyja pihenni, etetés után ne futkározzanak vagy hempergőzzenek. Igyekezzen elkerülni a túlsúlyt.

Az ilyen méretű kutyákra szinte már „tipikusnak” mondható csípő diszplázia mellett bőrproblémákra is hajlamos  lehet. Az ízületi megbetegedések leginkább azzal kerülhetők el, ha a kölyökkutyát egy komoly tenyésztőtől vásárolja, aki elvégezteti a szokásos megelőző vizsgálatokat és a csípő diszpláziában érintett állatokat következetesen kizárja a tenyésztésből.

A kuvasz kutya sűrű bundáját könnyű ápolni, de viszonylag erősen hullajtja a szőrét. Már kölyökkorában érdemes hozzászoktatni a keféhez. Az évi két vedlés idején naponta célszerű kikefélni a kihullott szőrszálakat, így csökkenthető a bútorokra és ruhákra ragadó szőr mennyisége. Mint annyi minden másra az életben, az átkefélésre is igaz, hogy olyan gyakran amennyire szükséges és annyira keveset amennyire lehetséges! A kuvaszt megfürdetni csak kivételes esetben ajánlott, mivel a kosz száradás után általában kihullik a szőréből, vagy távozik kikeféléskor. Érdemes rendszeresen ellenőrizni a kutya füleit is.

Egy szó, mint száz: kellő neveléssel a kuvasz nemcsak impozáns, hanem őrző, hűséges társa lehet gazdájának, amely megérdemli és meghálálja a törődést.

Med-PlastAgroforte GrainDPMG Zrt.Aboszol 08.01.MEVA-HUIsterraForest PowerBerek-VízPályázat Európa 08.01.Charlie HűtőCad-ServerSizolev 07.25.GB-TradeLévay StúdióMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőOtis Bt.Magyar PékségIlinoxKovács ImreDigitasMizse-PlastNektárplastModinvestHotel Hunor - törölhetőBorda Gépipari Kft.NRG Services Kft. 07.29.Nanosegment 09.08.Erforg-Aim
PRINT LAPOK