Élelmiszer
Magyar kenyérár-robbanás
2022. September 26.
Szomorú elsőség: Európa-szerte sehol nem emelkedik annyira a kenyér ára, mint Magyarországon. Sajnos nagy fölénnyel állunk az élen: 65,5 százalékos drágulással, míg a második Litvánia, hozzánk képest „csak” 33,3 százalékkal.

Az Eurostat jelentése szerint az Európai Unióban 18 százalékkal nőtt a kenyér ára az elmúlt egy év alatt. Ez az átlag nem csekély mértékű, de nagyságrendekkel kevesebb, mint a negatív lista éllovasai esetében.

A csúcstartó Magyarország 65,5 százalékkal, mögötte jócskán lemaradva Litvánia a maga 33,3 százalékával, majd Észtország és Szlovákia következik 32,2 százalékos kenyérdrágulást produkálva. A lista végén Franciaország és Hollandia áll. Ez az a két uniós tagállam, ahol sikerült tíz százalék alatt tartani a kenyér árának emelkedését, mindössze 8,2, illetve 9,6 százalékkal.

Az Eurostat jelentésében az áll, hogy az általános európai élelmiszer-drágulás egyik legfőbb oka az ukrajnai háború, ugyanis Oroszország és Ukrajna is kulcsfontosságú alapanyag-beszállító.

A magyar kenyér extrém drágulásának azonban más okai is vannak. A hazai pékek ugyanis már januárban, azaz jóval a háború kitörése előtt figyelmeztettek arra, hogy a malmok jelentősen meg fogják emelni a liszt árát. A problémákat tetézte a nyári súlyos aszály és a gyenge gabonatermés, mindemellett megugrottak az energiaköltségek és a bérköltségek is.

Med-PlastAgroforte GrainSamu GazdaboltMizse-PlastCharlie HűtőMetall KraftDigitas Kft.Erforg-AimAgro NatúrtápHotel Hunor - törölhetőBorda Gépipari Kft.MAPEI 05.20.Titan ContainersBerek-VízRollspedGB TradePályázat Európa Kft.Damisol Kft.VC 999 05.28.Szilágyi HűtőPolgári BankNektárplastDPMG Zrt.Máté-MetálSteel Manufacturing3commMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőDerula 05.28.
PRINT LAPOK