Élelmiszer
Magyar élelmiszer az USA-ban
2023. May 12.
A magyar élelmiszerek egyesült államokbeli exportjáról tárgyalt Washingtonban Nagy István agrárminiszter, aki Indianapolisba és Chicagoba is ellátogatott.

A magyar víziszárnyasok amerikai exportjáról és a mangalicasonka szállításának lehetőségeiről is tárgyalt az Egyesült Államokban a magyar agrárminiszter, aki a tudományos együttműködésekről, az egyetemi képzések akkreditálásáról, kölcsönös elfogadásáról is egyeztetett az Egyesült Államok mezőgazdasági miniszter-helyettesével. Óriási lehetőségnek nevezte a Debreceni Egyetem együttműködését Dél-Dakota állam egyetemével, valamint a magyar Állatorvostudományi Egyetem diplomájának akkreditálását az Egyesült Államokban.
A miniszter az MTI-nek adott nyilatkozatban arról is beszámolt, hogy megállapodás született a regionalizációs szabályozásról zajló egyeztetések felgyorsításáról, amelyek révén megnyílhat az út a magyar termékek előtt Amerikába, valamint az állategészségügyi szabályozásokról is szó esett tárgyalásain.

Nagy István találkozott az Egyesült Államok szövetségi agrárminisztereit tömörítő tanács vezetőivel, ami szavai szerint „olyan tapasztalatcserét és szövetségépítést jelent, ami segít hosszútávon megalapozni a magyar agrárium sikerét is”. Tárgyalt a Képviselőház mezőgazdasági bizottságának elnökével is.

Miniszterünk fontosnak nevezte az összefogást az éghajlatváltozás hatásainak kezelésében. Óvott attól, hogy a mezőgazdaságot nevezzék a klímaváltozás egyértelmű felelősének, ugyanakkor lényegesnek mondta a technológiaváltást, és azt, hogy miként tud hozzájárulni a mezőgazdaság a klímaváltozás negatív hatásainak mérsékléséhez. Példaként hozta, hogy Magyarországon minden idők legnagyobb erdősítési programja zajlik, valamint a legnagyobb technológiai megújulás az állattartásban és feldolgozóiparban. Az éghajlatváltozás kapcsán megállapította, hogy létezik egy humanitárius felelősség abban, hogy azok az államok nagyobb segítségben részesüljenek, amelyeket jobban érint.

Nagy István részt vett az amerikai kormány által is szervezett, AIM for Climate éghajlatváltozási konferencián, amelynek résztvevői arra keresték a választ, hogy a mezőgazdaság miként tud felkészülni, alkalmazkodni a változó környezeti feltételekhez, valamint segíteni a klímaváltozás hatásainak leküzdésében, ellensúlyozásában.

A versenyképesség, az élelmiszer-önellátás és a fenntarthatóság hármasának egyensúlyban tartása szükséges ahhoz, hogy hosszú távon is eredményes és fenntartható legyen az agrárium - jelentette ki Nagy István az amerikai kongresszus mezőgazdasági bizottságának elnökével, Glenn Thompsonnal történt találkozóján, Washingtonban. Agrárminiszterünk emlékeztetett arra, hogy „a szélsőséges időjárás globális kihívások elé állítja hazánkat is, amit egyedül nem tudunk megoldani, ezért számítunk az olyan szövetségesekre, mint az Egyesült Államok”. Hozzátette: a klímaváltozás hatásainak leküzdéséhez és társadalmi elvárásoknak történő megfeleléshez elengedhetetlen a precíziós technológiák alkalmazása.

„A folyamatos változások következtében ma már nem művelhetünk úgy földet, ahogy azt apáink tették. A klímaváltozásért nem lehet a gazdatársadalmat felelőssé tenni. Szövetségesek és barátok kellenek, hogy a termelőket meg tudjuk védeni. Nem veszélyeztethetjük az élelmiszerellátást, de az unokáink számára is biztosítani kell az élhető környezetet” hangsúlyozta Nagy István. Kitért arra is, hogy a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar alapjaiban újul meg, az Egyesült Államok pedig egyszer már komoly szerepet játszott a hazai agrárium modernizálásában, amire most is szeretnénk támaszkodni. Felhívta a figyelmet az agráriumban lévő generációváltásra is, mert perspektívát kell adni azzal kapcsolatban, hogy érdemes gazdálkodni, ami nem pusztán egy szakma, hanem egy életforma. Ha a magyar fiatalok megtanulják a tengeren túli technológiákat és kapcsolatokat építenek ki az Egyesült Államokban, akkor később a gazdasági együttműködések területén is még eredményesebbek lehetnek. Emellett az is lényeges, hogy a magyar Országgyűlés és a kongresszus mezőgazdasági bizottsága még szorosabban együttműködjön egymással, így sokkal jobban fel lehet hívni a társadalom figyelmét a mezőgazdaság nélkülözhetetlen szerepére és az agráriumban zajló változásokra. Ha a gazdaság jól működik, akkor az agrárpolitika is sikeres – állította.

A további eredményes együttműködés érdekében Nagy István hivatalos látogatásra hívta Glenn Thompsont, a Kongresszus Mezőgazdasági Bizottságának elnökét Magyarországra.

A magyar szaktárca vezetője Washingtonból Indiana államba utazott, az amerikai mezőgazdaság számára kulcsfontosságú szövetségi államba, ahol Indianapolisban tárgyalt politikai vezetőkkel és az üzleti szféra képviselőivel, ezt követően Chicagoba is ellátogatott.


Agroforte GrainGyümölcsgépSzalkai és TársaDPMG Zrt.Agro NatúrtápCharlie HűtőAgrologica 04.17.Pályázat Európa Kft.Szamos AblakMagyar Pékség Kft.Máté Metál 04.17.CincillaAtukavíz2Szilágyi HűtőDerulaFórum Plussz Kft,Orbán KályhaHotel Hunor - törölhetőVC 999 05.02.Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőAtukavíz1 05.01.-igCincilla2Gordius Solution tenderHajdú László diófa banner - törölhetőFormula GPHorváth és HuszárAtukavíz3Ivóvíz6
PRINT LAPOK