Állat
Madárinfluenzás macskát találtak
2024. June 06.
Több más országhoz hasonlóan, hazánkban is kimutatták emlősállatból a magas patogenitású madárinfluenza vírusát. A Nébih egy Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében elhullott házimacskánál azonosította a kórokozót. Az emberi fertőződés kockázata továbbra is elhanyagolható.

A magas patogenitású madárinfluenza vírus H5N1 altípusát mutatták ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei abból az elhullott házimacskából, amely Jász-Nagykun-Szolnok vármegyéből diagnosztikai vizsgálatra érkezett a hivatal laboratóriumába. A fertőzött macskával együtt tartott állatok jelenleg tünetmentesek, vizsgálatuk folyamatban van. A járványügyi nyomozás ugyancsak zajlik, azonban valószínűsíthető, hogy a fertőződés vadmadárral való közvetlen vagy közvetett érintkezés útján történt.

Az emlősállatokban megállapított magas patogenitású madárinfluenza nem von maga után olyan szigorú járványügyi intézkedéseket, mint a baromfik esetében igazolt fertőzés. Az állattartó többi macskáját az állategészségügyi hatóság megvizsgálja és megfigyeli, egyéb intézkedésekre, például korlátozás alatt álló terület létrehozására vagy az állatok elaltatására nem kerül sor.

Hazánkban más emlősállatból nem mutatták ki a betegséget. A kórokozót emlősállatoknál Európa-szerte csak elszórtan azonosították, nagy kiterjedésű megbetegedés kizárólag baromfifajokban jellemző. Annak az esélye, hogy a vírus embert fertőzzön, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) kockázatbecslése alapján, továbbra is elhanyagolható.

Bureau Veritas 07.10.Zambelli COLORFERR Kft.07.02.Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőÚjvári - Forgácsolóműhely Kft. 07.02.CoolCleanMeva-huTenzi Kft.KrátkiKovács Imre e.v.ModinvestVarga és Tsai Kft.SZTETMKAlbaNord 07.10.Lévay Stúdió 07.10.Farkas és TársaiLábatlan VasbetonMAPEI 07.10.Wirax Kft.Vanessia 07.10.ElsóSzentmihályi-gép Kft.Hotel Hunor - törölhető
PRINT LAPOK