Állat
Madárinfluenza a pulykatelepen
2024. January 18.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma ezúttal Somogy vármegye területén igazolta a magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét. Az érintett állományt már felszámolták.

Kaposváron található az a nagyjából 39 ezer hízópulykát számláló telep, ahol az állattartó az állatok megemelkedett elhullását tapasztalta. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusát mutatta ki az elhullott állatokból vett mintákból.

Az okokat feltáró járványügyi nyomozás még folyamatban van, ugyanakkor az állomány ‒ már a gyanú alapján megkezdett ‒ felszámolása be is fejeződött. Az érintett gazdaság körül a járványügyi szakemberek a szabályoknak megfelelően kijelölték a három kilométer sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a tíz kilométer sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzetet is. 
A szóban forgó eset is igazolja, hogy a magas patogenitású madárinfluenza vírusa bárhol megjelenhet az országban. Amennyiben a járványügyi helyzet összességében kedvezően alakul, a hatóság az ország nagy részében rövidesen feloldhatja a korlátozást a jelenleg még az alatt álló területeken.

Figyelembe kell azonban venni, hogy a betegség elszórtan továbbra is jelen van hazánkban. A fertőzés elleni védekezés érdekében a járványügyi előírások teljes mértékű betartása a továbbiakban is kiemelt jelentőségű lesz. Az állatartóknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy baromfiállományuk se közvetlen, se közvetett módon ne érintkezhessen vadon élő madarakkal. 

A madárinfluenzával kapcsolatban minden további információ elérhető a Nébih portál tematikus aloldalán.


Mizse-PlastMetall KraftMáté-MetálAgro NatúrtápSamu GazdaboltBerek-Víz3commErforg-AimAgroforte GrainSteel ManufacturingSzilágyi HűtőMed-PlastMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőDamisol Kft.Charlie HűtőPályázat Európa Kft.Titan ContainersVC 999 05.28.Hotel Hunor - törölhetőDPMG Zrt.Borda Gépipari Kft.RollspedDerula 05.28.NektárplastPolgári BankDigitas Kft.MAPEI 05.20.GB Trade
PRINT LAPOK