Élelmiszer
Lezárult egy ellenőrzési szakasz
2025. April 29.
Lezárult a tavaszi szezonális ellenőrzés első szakasza. A Nébih koordinálásával a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek hatósági ellenőrei több mint 260 ellenőrzést tartottak élelmiszer-előállítóknál és alkoholos italt forgalmazóknál.

Eddig négy esetben figyelmeztetésre, két alkalommal pedig az előállítói tevékenység korlátozására került sor. Tizenöt bírság kiszabása van folyamatban, összesen 1,6 millió forint értékben.

A 2025-ös tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzéseket március 24. és április 18. között végzik a szakemberek csaknem az egész országban. Az akció keretében a húsvéti hagyományokhoz kapcsolódó, népszerű termékekre fókuszálva többek között sonkákat, húsvéti édességeket, kalácsokat, étkezési tojásokat és borokat vizsgálnak.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatáskörben eljáró kormányhivatalok és a járási hivatalok ellenőrei az első időszakban összesen 268 ellenőrzést végeztek, melyre 83 húskészítmény, 77 sütőipari, 38 édesipari előállítónál és 42 tojáscsomagoló létesítményben került sor, valamint 28 helyen a borászati termékek forgalmazását vizsgálták. Az élelmiszer-előállítóknál a szakemberek 26 tételt, több mint 300 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból, melyek nagy része lejárt alapanyag volt, de találtak néhány nem nyomon-követhető sonka és füstölt húskészítmény tételt is.

Az érintett üzemekben eddig 29 húsvéti édességből, 50 kalácsból, valamint 56 húsvéti sonkából és füstölt húskészítményből történt hatósági mintavétel. A húsvéti figurák különféle csokoládéból vagy bevonómasszából készülhetnek; ezeknél a laboratóriumi vizsgálatok a zsírsav-összetételre, valamint a nem jelölt allergének és a Salmonella esetleges jelenlétére irányultak. A minták megfeleltek az előírásoknak. A kalácsok esetében a Magyar Élelmiszerkönyvben és a gyártmánylapban rögzített minimális zsírtartalmat ellenőrizték, két foszlós kalács az előírtnál alacsonyabb zsírtartalommal rendelkezett. A húsvéti sonkákból és egyéb húskészítményekből a sótartalom és a mikrobiológiai paraméterek (Salmonella, Listeria monocytogenes) vizsgálata céljából vettek mintát; eddig három sonka, valamint három „comb” vagy „lapocka” megnevezésű termék az előírtnál magasabb sótartalmú volt.

A tojáscsomagolók ellenőrzése során 28 étkezési tojás mintavétele történt, melyek mikrobiológiai vizsgálata során Salmonella jelenlétét nem mutatták ki.

A külföldi borok és gyöngyözőborok ellenőrzése kedvező eredménnyel zárult az első szakaszban. A felügyelők rendben találták a forgalmazáshoz szükséges dokumentumokat, és a vizsgált termékek között érzékszervi hiba miatt fogyasztásra alkalmatlan tétel sem akadt.


KK Grain 05.21.Elektro Nobilis 05.21.Autent Solution 05.21.Polgári Bank 05.21.Faber és Társai 05.21.Cad-Server 05.21.MEVA-HU 05.21.Zambelli Colorferr Kft. 05.21.GB Trade 05.21.Otis Bt. 05.21.De-Ba 05.21.Szalkai Légtechnika 05.21Ambrus Acél 05.21.Mapei 06.02.Nektárplast 05.21.Németh Csomagolástechnika 05.21.Partner Doors 05.21.Contireg 05.21.Agroforte Grain 05.21.Modinvest 05.21.Pólus 2001 05.21Mizse Plast 05.21.Samu Gazdabolt Kft. 05.21Gemenc Bau 05.21.Gomép 05.21.Innováció és Projekt Kft. 05.21.Dosan 05.21.
PRINT LAPOK