Piactér
Levegőtisztítás fontossága állattartó telepek számára
2023. July 04.
Akár a mezőgazdaságban, akár az iparban, mindig keletkeznek káros légszennyező anyagok. Ennek következményei a környezetre gyakorolt negatív hatások és jelentős szagterhelés.

Mindenekelőtt a keletkező ammóniakibocsátással kell foglalkozni. Európa-szerte 2030-ig ezeket jelentősen csökkenteni kell a 2005-ös referenciaévhez képest. Ezt az EU a 2016 végén elfogadott NERC-irányelvben követeli meg.

Az állattenyésztésben (sertések, baromfi) a levegőtisztító rendszerek használata alapvető technikai felszereltségnek bizonyult és használatát a 02/2017-es BAT-listában közzétették. A szegedi székhelyű E-Dimension Kft. további fejlesztések érdekében alkalmazza Dr. Volker Siemers németországi légtechnikai specialistát. A tudománnyal való szoros kapcsolat az alapja a munkánknak, ezáltal törekedve arra, hogy a lehető legjobb megoldást találjuk meg az Ön számára a törvényes EU-s előírások szerinti légszennyezés-csökkentés teljesítéséhez.

Az alábbi ábra vázlatosan szemlélteti a kibocsátáscsökkentési folyamattechnológia alapelvét:

Felhasználás a sertéstenyésztésben:
A használt szűrőfokozatok a levegő áramlási irányára merőlegesen, egymás mögött helyezkednek el. Az FW 1 szűrőfokozatot folyamatosan nedvesítik a víztartályból származó technológiai vízzel.

Ennek a kémiai tisztításnak a fő funkciója a por és az ammónia (NH3) kénsavval történő leválasztása. Mindig van egy pH-érték mérő készülék (pH-1), amelyet a technológiai vízben (LF-1) induktív vezetőképesség-mérés támogat. A pH-érték és a vezetőképesség mérése a nedvesítő rendszer szivattyúnyomóvezetékében lévő bypassban történik.

A technológiai vízben lévő ammónium-szulfát ((NH4)2SO4) túl magas koncentrációjának elkerülése érdekében a vízcsere határértékeként a technológiai vízben lévő (NH4)2SO4 vezetőképességi értéke legfeljebb 250 mS/cm lehet.

A fennmaradó szaganyagokat az FW 2 szűrőfokozat bioszűrővel bontja le. Ezzel a rendszerrel > 90 % NH3, > 90 % por (PM10, PM 2,5) és > 90 % szag eltávolítási hatékonyság érhető el. Ezeket a magas hatásfokokat független vizsgálóbizottság állapította meg és erősítette meg.

Alkalmazás a baromfitenyésztésben:
A baromfitenyésztésben csak egy FW 1 szűrőfokozatot használnak, amelyet a sertéstenyésztéshez hasonlóan folyamatosan nedvesítenek a víztartályból származó technológiai vízzel.

Itt is minden esetben pH-érték mérő készüléket (pH-1) telepítenek, amelyet a technológiai vízben (LF-1) induktív vezetőképesség-mérés támogat. Ezzel a rendszerrel > 90 % NH3, > 90 % por (PM10, PM 2,5) és > 60 % szag eltávolítási hatékonyság érhető el.

A csökkentendő emissziós tömegáram típusától és mennyiségétől függően a levegőtisztító rendszerek egyedi tervezésűek és kivitelűek.

A levegőtisztító rendszerek technológiailag polipropilén (PP) lemezekből készült hegesztett műanyag tartályba vannak beépítve. Ezeket a műanyagtartályokat a legmodernebb műanyaghegesztési technológia alkalmazásával saját szakképzett személyzetünk készíti. A levegőtisztító rendszert környezetvédelmi szakembereink szállítják és helyezik üzembe.

 

Samu GazdaboltMizse-PlastMetall KraftNektárplastMed-PlastMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőDigitas Kft.Polgári BankAgroforte GrainDamisol Kft.Borda Gépipari Kft.Berek-VízRollspedVC 999 05.28.3commSteel ManufacturingMAPEI 05.20.GB TradePályázat Európa Kft.DPMG Zrt.Titan ContainersCharlie HűtőMáté-MetálDerula 05.28.Erforg-AimAgro NatúrtápSzilágyi HűtőHotel Hunor - törölhető
PRINT LAPOK