Növény
Levegőt az uborka gyökerének!
2022. May 01.
Nem nézünk könnyű év elé, hiszen az áremelkedések és a piaci környezet változásai miatt nagyon át kell gondolnunk a termesztéstechnológiát.

Most eljött az idő, amikor profin kell termelni! A lehető legkevesebb technológiai hibát engedhetjük meg magunknak, máskülönben el kell gondolkodni a folytatáson.

Az egész évünk sikere vagy sikertelensége alapvetően a talajon és a gyökéren múlik, ezért tegyünk meg mindent annak érdekekében, hogy a legjobb alapot adjuk meg a sikeres termesztéshez.

Lassan itt a szezonkezdet, ezért érdemes elkezdeni vagy éppen folytatni a talaj előkészítést. Ez egy különösen fontos feladat, hiszen a talaj szerkezete, „levegőssége” a sikeres konzervuborka-termesztés legfontosabb feltétele.

A különböző növényfajok gyökerei eltérő talajlevegő-igénnyel rendelkeznek. Ezek közül az uborka a legérzékenyebb. Levegőtlen körülmények között a növény szenved: csökken a tápanyagfelvétel, lassabb a növekedés, kevesebb a termés, és gyakoribbá válnak a hervadások, gyökérpusztulások. A kialakuló gyengébb kondíció miatt pedig a már egyébként is igen magas növényvédelmi költségeink is emelkednek.

Alkalmas a talajunk?
Az uborka laza vagy középkötött, enyhén savanyú (pH 5,5-6) talajon érzi magát a legjobban.  Ezek a talajok levegős szerkezetűek, gyorsan felmelegednek és kedvező körülményeket teremtenek a gyökér számára.

Az uborka fő termesztési körzetében (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti része) a szakirodalom szerint a talaj alkalmatlan a termesztésére. Ennek ellenére az ott található nehéz, hideg, kötött, gyakran vízállásos és nagyon savanyú (pH 4-5) talajokon mégis 20-30 éve sikeresen termesztik az uborkát.

Sokkal kevesebb a termés, mint lehetne!
Az utóbbi években azonban sajnos azt tapasztalhatjuk, hogy egyre több a probléma, egyre nehezebb jó eredményeket elérni. Gyakoribb a hervadás, a gyökérpusztulás, valamint évjárattól függően új és nehezen leküzdhető betegségek támadnak.  Az ellenük való védekezés az engedélyezett növényvédő szerek számának drasztikus csökkenése miatt egyre nehezebb.

Hol a hiba?
Az egyik legnagyobb hiba az, hogy nem megfelelően bánunk a talajjal!

A monokultúrás termesztés mellett a rossz időpontban és módszerrel történő művelés az oka a problémáknak. Nem használunk rendszeresen szerves anyagokat és nem meszezünk, pedig nagyon kellene. A túlöntözés, a rossz minőségű öntözővíz és a nem megfelelő műtrágya használata mind-mind komoly terméscsökkentő tényező lehet.

Nagyon kevés az olyan tudatos termelő, aki rendszeresen végez talaj- és öntözővíz vizsgálatot. Még ettől is kevesebben nézik a tápoldat pH-ját és EC-jét, pedig ezzel rengeteg műtrágyát takaríthatnánk meg magasabb termések mellett.

Mit tehetünk?
Még kedvezőtlen talajviszonyok mellett is lehetünk sikeresek, ha a talajt megfelelően kezeljük:

Monokultúra esetén (vagyis, ha több éve egy helyen termelünk) az egyoldalú tápanyagkivonás miatt bizonyos tápanyagok (pl. foszfor) túlsúlyba kerülhetnek és drasztikusan feldúsulhatnak. A tápanyagok jelentős, 90-95%-a felvehetetlen formában van a talajban. A növényt és a gyökeret károsító kórokozók (pl. Didimella, fusarium, rizoktónia, verticilium stb.) felszaporodása a termés stagnálásához vagy csökkenéshez fog vezetni.
Megoldás, ha 2-3 évente új területre megyünk vagy a sorokat elcsúsztatjuk pár évente. Nagy mennyiségű szerves trágyázással, meszezéssel és Myco’Sol PTC használatával csökkenthetők a problémák. A Myco’Sol PTC-t javasolt bakhátba és csepegtetőrendszeren keresztül rendszeresen kijuttatni.

Régebben divat volt szerves anyagok rendszeres bedolgozása, de ezt mára teljesen elfelejtettük. Pedig nagyon megéri!
Szerves anyag lehet trágya, komposzt, szecskázott szalma, kukoricaszár, vagy akár zöldtrágya is.

Rendszeresen, minden évben 10-20 kg/fm mennyiségben kellene használni. Levegőssé, lazává teszi a talajt, kedvező körülményeket teremt a gyökerek számára.

 • Kötött talajon ősszel félig érett, szálas trágyát ajánlott használni, mert jobban lazít.
 • Homokos területeken, illetve tavasszal viszont csak jól érett trágyát szabad kijuttatni.
 • Alternatív megoldást nyújthatnak a szárított szervestrágya-pelletek, amiből 15-30 dkg szükséges folyóméterenként. Az alacsony foszfor és magas kálium tartalmú összetételeket válasszuk.

Ha kötött talajon rossz időpontban, azaz közvetlenül ültetés előtt készítjük a bakhátat, akkor ne számítsunk kedvező talajviszonyokra.  Mire tavasszal sok művelettel apróra zúzzuk és ültetésre alkalmassá tesszük a kötött talajokat, szinte használhatatlanná is válnak.  Az elporosodás miatt öntözés hatására könnyen levegőtlenné és keménnyé válik, ami a gyökérfulladás, majd a hervadások legfőbb oka lehet.

Ennek ellentéte, vagyis a nagy rögökből álló a talaj sem kedvező. Az ilyen talajok víztartó képessége miatt egyszerűen kifolyik a bakhátból a víz és a tápanyag.

Ezért érdemes a szántást ősszel elvégezni, a bakhátat pedig kevés művelettel elkészíteni. Minél kötöttebb a talaj, annál magasabb legyen a bakhát, a magas bakhát ugyanis jobban átmelegszik, és könnyen eltávozik belőle a felesleges víz.

Meszezést rendszeresen csak nagyon kevesen végeznek, pedig a talaj és a növény rengeteg kalciumot igényel. Folyamatos termesztéssel az egyébként is savanyú talajok (pH 4-5) még tovább savanyodnak. Savanyú talajban a növény rosszul érzi magát, valamint a tápanyagok hasznosulása is jelentősen csökken. Az uborka termőterületén a savanyú talajok miatt a kijuttatott tápanyagoknak mindössze 30-40%-a hasznosul!

Meszező anyagok:

 • Lassú, tartós, a talaj kémhatását befolyásoló készítmények: mészkőpor, dolomit, Futor, gipsz, mészhidrát stb. - ezekből 20-30 dkg/fm szükséges évente. Minél lisztesebb a készítmény, annál gyorsabb.
 • A leggyorsabbak, viszont a talaj kémhatását nem vagy alig befolyásolják: kalcium-nitrát és a Calbit C. Ezeket csepegtetve vagy lombon keresztül egyaránt használhatjuk. Mivel csak a növény pillanatnyi kalciumigényét képesek fedezni, ezért mindenképpen szükséges a tartós hatású mész kiszórása a talajba.
 • Külön kategóriát képvisel a Myco’Sol PTC. Összetételénél fogva a talaj összes tulajdonságára kedvezően fog hatni. Magas, 11,4%-os kalciumtartalma miatt alaptrágyaként és öntözve is fontos kalciumforrás. A csepegtető kalcium-nitrát készítmények magas ára és várható hiánya miatt a kalcium-utánpótláshoz a Myco’Sol PTC kiváló alternatíva lehet. Rendszeresen, azaz minden napi 0,3-0,4 kg/1000 l dózisú használatával jelentős kalciummennyiséget biztosítunk az uborka számára, tápanyagfeltáró baktériumai pedig a gyökerek számára felvehetővé teszik a talajban található jelentős mennyiségű kötött tápanyagkészletet.
 • Műtrágyák közül a karbamid, ammónium-nitrát szintén savanyítja a talajt.

Mit tegyünk tehát tavasszal a siker érdekében:

 • növényi maradványok eltávolítása
 • minél gyorsabb és kíméletes talajmunka
 • A bakhátba: - mész: 20-30 dkg/fm
 • szerves anyag: 10-20 kg/fm
 • Myco’Sol PTC: 5-10 dkg/fm
 • szulfátos komplex: 5-10 dkg/fm

Tervezzük meg előre a céljainkat és legyünk hatékonyak!

Sikeres termesztést kívánok mindenkinek!

Petraplast Kft.3commIlinoxCívisagroEgerkas Kft.SZTEWirax Kft.Integrál-BauTermo Kft.Lemezcentrum Kft.Murár DrótRogemano SeedsAgria BiztosításCemolkerKevefémMetalconstructVarga AkkuStarfol pluszOvermatic Kft.Zephyr Kft.Bodrogközi Nonprofit biztosítóBozsity EtiveraFer-ErLani ÉpítőSzilvási Építők Kft.Halas TűzvédelemFaforgács Bánfi Kft.
PRINT LAPOK