Állat
Lesz kereslet a bárányra
2022. December 13.
Bárányhúsból az európai piacon hiány van, az előrejelzések szerint ez a következő években sem változik, tehát lesz kereslet a bárányra.

Éppen ezért érdemes a tenyésztésével foglalkozni az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerint, aki a Bács-Kiskun megyei Uszódon Holló Mátyás, a 2013-as Év juhtenyésztője címet elnyerő gazdálkodó juhtelepe beruházásának átadásán azt is közölte: az ágazat most is az exportpiacon értékesíti a termelés 90 százalékát, ami 550-600 ezer bárányt jelent, és előnyt jelent, hogy „nem vagyunk új szereplők ezen a piacon”. Beszélt a juhágazatban az elmúlt években végbement komoly ágazati összefogásról, s arról, hogy a tárca 2019 óta a belföldi piacon próbálja népszerűsíteni a bárányhúst, mert az erős belső keresletre lehet építeni az eredményes exportot.

Az államtitkár úgy vélekedett: a Megújuló vidék, megújuló agrárium program elindulása új dimenziókat nyitott ki az ágazat számára. A juhászat fő támogatási irányai között említette a technológiai fejlesztéseket; a tevékenység környezeti hozzáadott értékének elismerését és az állatjólét növelését, valamint azokat a jövedelempótló támogatási lehetőségeket, amelyek a mezőgazdaságban általában az élelmiszertermelési potenciál megőrzését segítik elő. Az elmúlt két évben 11 milliárd forintot ítéltek meg több mint 340 juhtartó telep megújításához.

Ebben az ágazatban is sokat számít a technológiai megújulás és a fejlesztés. Az uszódi telep megújítását a vidékfejlesztési programból 172,5 millió forint kormányzati támogatás is segítette. Holló Mátyás több mint ezer darab juhot tart uszódi telephelyén, az állományban 800 anyajuh mellett 220 kost és 150 jerkét nevelnek.


Borda Gépipari Kft.Titan ContainersPolgári BankHotel Hunor - törölhetőMetall KraftVC 999 05.28.NektárplastMáté-MetálDamisol Kft.Charlie HűtőGB TradeSamu GazdaboltMed-PlastMAPEI 05.20.Erforg-AimBerek-Víz3commAgro NatúrtápSteel ManufacturingAgroforte GrainDigitas Kft.RollspedMizse-PlastPályázat Európa Kft.DPMG Zrt.Derula 05.28.Szilágyi HűtőMagyar Kukorica Klub banner - törölhető
PRINT LAPOK