Élelmiszer
Lesz elég sertéshús
2022. November 27.
Az ünnepi időszakban sem lesz hiány kiváló minőségű magyar disznóhúsból, a sertéstartók pedig a legnehezebb időkben is számíthatnak a kormány támogatására – jelentette ki Tarpataki Tamás.

Az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Budapesten, az Agrármarketing Centrum (AMC) sertéshúsfogyasztás-ösztönző kampányának sajtóeseményén közölte azt is: a gazdasági környezet szokatlanul gyors változásai miatt mindenképp fönn kell tartani a sertéságazat támogatásait. Csupán ezekkel persze nem lehet ellensúlyozni a nehézségeket, ezért ösztönző jogszabályi környezetre és likviditást segítő átmeneti intézkedésekre is szükség van. A hitelmoratórium például összesen 280 milliárd forintnyi állomány kifizetését, a mezőgazdasági kis- és közepes vállalkozások változó kamatozású kölcsöneinek törlesztését kamatkorlátozás könnyíti meg.

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke úgy látja, hogy a magyar sertéságazatnak évek óta szélsőséges körülményekhez kell igazodnia, hiszen már az afrikai sertéspestis alatt is rendkívüli, 30-60 százalékos csökkenések és emelkedések követték egymást az élősertés árában. Idén még nagyobb, 80 százalékos drágulás is volt már januárhoz képest - tette hozzá.

A magas termelési költség miatt a sertés bolti ára 20-40 százalékkal nőtt alig egy év alatt, és az elmúlt hónapokban kissé a fogyasztás is mérséklődött, de az ünnepi időszakban valószínűleg élénkül majd a forgalom, hiszen Magyarországon a disznóhús az ünnepi asztalok népszerű fogásai közé tartozik - mondta az érdekképviselet vezetője.

Giczi Gergely, az AMC ügyvezető-helyettese a fogyasztói tudatosság jelentőségét emelte ki, szerinte ugyanis sokat segíthet a termelőknek, ha a vásárlók előnyben részesítik a termékeiket. A következő hetekben közterületi, online, és újsághirdetések, rádiós reklámok hívják majd föl a figyelmet a magyar sertéshúsra, számos bevásárlóközpontban pedig ingyenes kóstolási lehetőséggel is találkozhatnak a vásárlók. A fogyasztásösztönző kampány eddig is sikeres volt, hiszen a kezdete, 2013 óta a fejenkénti éves fogyasztás 23 kilogrammról 33 kilogrammra nőtt Magyarországon - tette hozzá.

Fotó: Vermes Tibor/AM

CincillaGyümölcsgépAtukavíz3Agroforte GrainHajdú László diófa banner - törölhetőAgro NatúrtápHotel Hunor - törölhetőDerulaHorváth és HuszárOrbán KályhaSzamos AblakIvóvíz6Atukavíz1 05.01.-igDPMG Zrt.Fórum Plussz Kft,Szilágyi HűtőMáté Metál 04.17.Cincilla2Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőVC 999 05.02.Atukavíz2Magyar Pékség Kft.Formula GPAgrologica 04.17.Gordius Solution tenderCharlie HűtőSzalkai és TársaPályázat Európa Kft.
PRINT LAPOK