Állat
Legyen prioritás az állatjólét
2024. June 12.
A 2024. május 27-i Tanácsi ülésen a szlovén, bolgár, francia, portugál és svéd küldöttek nyújtottak be egy információs dokumentumot az állatjóléttel kapcsolatosan – adta hírül a Nemzeti Agrárkamara.

A delegációk tudomásul vették a témában eddig elvégzett munkát, különös tekintettel a szállítási rendeletre irányuló javaslat közzétételére, valamint a macskák és kutyák kíméletére vonatkozó rendeletre, amelyeket jelenleg a Tanács munkacsoportjai vitatnak meg.

A macskákról és kutyákról szóló rendelettel kapcsolatban a szlovén delegáció hangsúlyozta a nyilvánosság felé irányuló figyelemfelhívó kampányok szükségességét annak érdekében, hogy a fogyasztók tájékozottan dönthessenek: felismerjék a nem bejegyzett létesítményeket és az illegális kisállat-kereskedelmi ügyleteket, különös tekintettel az online kereskedelem térhódítására. Megállapították, hogy az Európai Bizottságnak támogatnia kell a tagállamokat ezekben az erőfeszítésekben.

A delegáció felkérte az Európai Bizottságot, hogy terjesszen elő felülvizsgált javaslatot a gazdasági állatok tartásáról szóló, valamint a leölésük idejére vonatkozó jóléti előírásokat tartalmazó rendeletek formájában. Ezeket a javaslatokat az ígéretek szerint tavaly év végére kellett volna közzétenni, de még nem láttak napvilágot. A felkérést több tagállam: különösen Luxemburg, Dánia és Hollandia is támogatta az ülés során. Utóbbi hangsúlyozta, hogy az állatok jóléte kulcsfontosságú a fenntartható élelmiszertermelés, a közegészségügy és a fogyasztók bizalma szempontjából.

A szállítással kapcsolatban Luxemburg azonnali munkát sürget a jogalkotási javaslaton, és a nem uniós országokba irányuló kivitel tilalmát szorgalmazza, mondván, hogy az élő állatok szállításával szemben inkább húst kellene szállítani.


Kovács ImreErforg-AimPályázat Európa 08.01.Borda Gépipari Kft.Mizse-PlastNRG Services Kft. 07.29.Hotel Hunor - törölhetőCharlie HűtőMEVA-HUNektárplastSizolev 07.25.GB-TradeOtis Bt.IsterraAboszol 08.01.Cad-ServerMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőForest PowerIlinoxDigitasModinvestMed-PlastLévay StúdióNanosegment 09.08.Magyar PékségDPMG Zrt.Agroforte GrainBerek-Víz
PRINT LAPOK